Με την φράση «τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» ξεκίνησε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, κυρία Αλίκη Στυλιανού, με θέμα «Δημοσιογράφος λόγος», όπου κύριος ομιλητής ήταν ο γλωσσολόγος Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν και οι φοιτητές του Προγράμματος Σπουδών «Δημοσιογραφία και media production» του KES College, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην διάλεξη καλεσμένοι από την καθηγήτρια του προγράμματος, Έλλη Κοτζαμάνη.
Ο κύριος Μπαμπινιώτης, αποδεχόμενος την πρόσκληση της κυρίας Στυλιανού, ανέβηκε στο βήμα με σκοπό να αναδείξει τη σημασία της μητρικής γλώσσας, επισημαίνοντας ότι ο στόχος της οικογένειας, του σχολείου αλλά και του πανεπιστημίου είναι η κατάκτηση και η υιοθέτηση της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα, ο πρώην πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέδειξε τον ρόλο και την ευθύνη των δημοσιογράφων για την ορθή χρήση, τη διαφύλαξη και την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, εξηγώντας ότι «όταν μιλάμε για τη γλώσσα, πρέπει να έχουμε μια τριπλή θεώρηση: τη νόηση, τις έννοιες και τις λέξεις. Και για να συνδεθούν οι λέξεις, υπάρχει η σύνταξη και η γραμματική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μπαμπινιώτης.
Ο κύριος Μπαμπινιώτης, στη συνέχεια, προέβη σε μια ανάλυση της εξέλιξης της δημοσιογραφίας από τον Τύπο στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την ηλεκτρονική ενημέρωση. Εξήγησε ότι ο δημοσιογραφικός λόγος είναι η παραγωγή κειμένων – προφορικών και γραπτών – μέσα από διάφορους τύπους κειμένων, όπως ο επιστημονικός, ο διαφημιστικός, ο υποτιτλισμός και άλλοι. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα προφορικά και τα γραπτά λάθη στη γλώσσα των δημοσιογράφων επηρεάζουν και τους ακροατές/πολίτες, και γι’ αυτό ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι καθοριστικός στη διαφύλαξη της γλώσσας προς το κοινό.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, συζητήθηκε το θέμα του δημοσιογραφικού λόγου μέσα από ακαδημαϊκές και πρακτικές προσεγγίσεις. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Γεώργιος Δημοσθένους, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζαμάνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος, και η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, Ειρήνη Ροδοσθένους. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ντίνος Φοινικαρίδης.
Ο κ. Φοινικαρίδης έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης λέγοντας ότι δημοσιογραφία και γλώσσα πάνε πάντα μαζί, παραθέτοντας μεταξύ άλλων τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο δημοσιογράφος, όπως οι παραπλανητικοί τίτλοι, οι επίπλαστες ειδήσεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις, με κύριο παράδειγμα την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία σημειώνει ραγδαία ανέλιξη. Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέπτυξε τη σημασία της γλώσσας στον τομέα της δημοσιογραφίας, λέγοντας ότι «Θεωρώ ότι ο δημοσιογράφος είναι, με τον δικό του τρόπο, δάσκαλος», και εξήγησε ότι «γι’ αυτό τον λόγο ο δημοσιογράφος έχει αυξημένες ευθύνες και εξ ορισμού πρέπει να είναι άριστος χρήστης και γνώστης της γλώσσας, κάτι που δεν είναι εύκολο».
Από την πλευρά του, ο κ. Δημοσθένους, αναλύοντας τη συμβολή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη δημοσιογραφία, τόνισε ότι το ενδιαφέρον για τη σπουδή της δημοσιογραφίας από τους νέους έχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη, σημείωσε ότι δεν πρέπει να εναντιωνόμαστε σε αυτήν, αφού οι καθηγητές των πανεπιστημίων τη χρησιμοποιούν ήδη σε προγράμματα σπουδών και στις διαλέξεις τους.
Σειρά είχε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος, με την ιδιότητά του ως πρώην δημοσιογράφος, αναφέρθηκε στην «επέλαση της δημοσιογραφίας των κλικς (clickbait) στο διαδίκτυο», αλλά και στους παραπλανητικούς ή ελκυστικούς τίτλους. Υπογράμμισε τη σημασία της εγκυρότητας, της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των κειμένων των δημοσιογράφων, ενώ ανέδειξε το ζήτημα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σημειώνοντας ότι η «εντυπωσιοθηρία» έρχεται εις βάρος της πραγματικής ενημέρωσης.
Η κ. Κοτζαμάνη, στην τοποθέτησή της, εξέφρασε την ηθική διάσταση του δημοσιογραφικού λόγου, λέγοντας ότι «στη δημοσιογραφία, η ηθική είναι συνώνυμη με την δεοντολογία, άρα η γλώσσα ταυτίζεται με το περιεχόμενο», όπως επίσης και με τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης ροής πληροφοριών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας ότι η αλήθεια θα πρέπει να είναι εξαρτημένη από την επαλήθευση και δεν πρέπει να παραβλέπεται λόγω της ανάγκης για ταχύτητα.
Ο κ. Φράγκος ανέφερε το ζήτημα της δημοσιογραφίας και της φιλαναγνωσίας, λέγοντας ότι τον 19ο αιώνα η δημοσιογραφία και η λογοτεχνία ήταν «αδελφές», ενώ σήμερα είναι «μακρινοί συγγενείς». Πρόσθεσε ότι «το λεξιλόγιο συρρικνώνεται, οι φράσεις κλισέ και τα στερεότυπα ηγεμονεύουν, οι αγγλισμοί πληθαίνουν και η σύνταξη και η γραμματική δεινοπαθούν».
Τέλος, η κ. Ροδοσθένους, αναφερόμενη στη σημασία της σχολικής εκπαίδευσης στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, είπε: «Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να κινηθούν έξω από το δικό τους πλαίσιο, να μπορούν να αξιολογήσουν πληροφορίες και να δώσουν τη δική τους θέση με ακρίβεια και διάκριση μεταξύ σχολίων και δεδομένων».
Περί το τέλος των συνομιλιών και του εκπαιδευτικού προγράμματος ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο.