spot_img
HomeΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑΑδυνατίστε χωρίς θυσίες

Αδυνατίστε χωρίς θυσίες

Η απώλεια βάρους δεν συνεπάγεται πάντα σκληρή προσπάθεια. Δεν χρειάζεται δηλαδή να υποβληθείτε σε αυστηρή δίαιτα ούτε να κάνετε μεγάλες θυσίες για να χάσετε λίγα κιλά ή να μην αυξήσετε το βάρος σας. Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να μειώσετε την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων χωρίς να το καταλάβετε.


Απλά μαθηματικά
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι κάποιες ασήμαντες φαινομενικά λεπτομέρειες μπορούν να χαλάσουν τη σιλουέτα σας χωρίς να το καταλάβετε; Απλά μαθηματικά αποδεικνύουν πως, περιορίζοντας λίγο την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε λίπος, μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς άλλες επίπονες προσπάθειες.

20 θερμίδες την ημέρα x 365 ημέρες = 7.300 παραπάνω θερμίδες τον χρόνο

Τρώγοντας καθημερινά μόνο 20 θερμίδες παραπάνω από αυτές που χρειάζεστε, παίρνετε περίπου 1 κιλό τον χρόνο. Είκοσι θερμίδες αντιστοιχούν σε μισό σοκολατάκι υγείας, μία στρώση βούτυρο στη φρυγανιά, μία με δύο γουλιές μιλκσέικ κ.λπ. Ένα και μόνο από αυτά παραπάνω από όσο χρειάζεστε καθημερινά είναι αρκετό για να πάρετε αυτό το έξτρα κιλό τον χρόνο. Και αν το παραπάνω δεν σας λέει κάτι, σκεφτείτε ότι καταναλώνοντας 200 παραπάνω θερμίδες την ημέρα παίρνετε περίπου 1 κιλό τον μήνα.

200 θερμίδες x 30 ημέρες = 6.000 παραπάνω θερμίδες τον μήνα
Αυτό το παραπάνω κιλό τον μήνα μπορεί να προέλθει από 2 έξτρα κουταλιές ντρέσινγκ στη σαλάτα σας, 10 παραπάνω τηγανητές πατάτες στη μερίδα σας, 4 σοκολατένιες ελίτσες. Αντιθέτως, αν τρώτε 200 θερμίδες λιγότερες από αυτές που χρειάζεστε κάθε μέρα, μπορείτε να χάσετε σχεδόν 1 κιλό τον μήνα ή 10 κιλά τον χρόνο με πολύ μικρή προσπάθεια.

Δεν χρειάζεται κόπος, αλλά τρόπος
* Σοτάρετε ελαφρά τα λαχανικά ή το κρέας με λίγο ντοματοχυμό ή χυμό λεμονιού ή νερό και όχι με λάδι. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε 135 θερμίδες για κάθε κουταλιά λάδι που θα βάζατε για το σοτάρισμα.

* Όταν μαγειρεύετε όσπρια, για να γλιτώσετε θερμίδες, φτιάξτε τα πιο αραιά, βάλτε δηλαδή λιγότερους καρπούς (φασόλια, ρεβίθια) από ό,τι προστάζει η συνταγή. Προσθέστε τους επίσης περισσότερο σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό, σέλινο και φρέσκια ντομάτα, όπου απαιτείται.

* Στις χορτόσουπες (καρότα, κρεμμύδια, πράσο, ντομάτες) αντικαταστήστε τις πατάτες με κολοκυθάκια, που προσφέρουν παρεμφερή γεύση, αλλά έχουν μεγάλη διαφορά στις θερμίδες.
100 γρ. κολοκυθάκια = 11 θερμίδες
100 γρ. πατάτες= 85 θερμίδες

* Απολαύστε το σουβλάκι σας χωρίς ενοχές, αρκεί να ζητήσετε η πίτα να είναι χωρίς λάδι. Έτσι, μειώνετε αρκετά το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματός σας, γιατί στα περισσότερα σουβλατζίδικα δεν αλείβουν απλώς τις πίτες με λάδι, αλλά τις βουτούν μέσα σε μπολ με λάδι προκειμένου να απορροφήσουν αρκετή ποσότητα για να είναι μαλακές και να τυλίγονται πιο εύκολα.
1 πίτα σκέτη = 190 θερμίδες
1 πίτα με λάδι = 320 θερμίδες

* Η σωστή ζύμη κάνει τη διαφορά, γι’ αυτό όταν παραγγέλνετε πίτσα επιλέξτε λεπτή και τραγανή ζύμη αντί για αφράτη ή παραδοσιακή. Η παραδοσιακή ζύμη ψήνεται σε παλαιού τύπου φούρνους, όπου τοποθετείται στον πάτο και ψήνεται χωρίς λίπη, ενώ στους σύγχρονους χρησιμοποιείται υψηλότερη θερμοκρασία, η οποία απαιτεί επιπλέον λίπος στη ζύμη, ώστε να επιτευχθεί γρήγορο ψήσιμο χωρίς να καεί ή να κολλήσει η πίτσα.
1 πίτσα μαργαρίτα με αφράτη ζύμη = 300 θερμίδες
1 πίτσα μαργαρίτα με λεπτή και τραγανή ζύμη = 200 θερμίδες

* Στο σάλατ μπαρ επιλέξτε, χωρίς δεύτερη σκέψη, ωμά ή βραστά λαχανικά, αντί για σαλάτες με βάση τα ζυμαρικά, ώστε να μειώσετε κατά πολύ τις θερμίδες που θα προσλάβετε. Προσοχή χρειάζεται επίσης στις «πολυσαλάτες», που συνηθίζετε να τρώτε στο γραφείο, καθώς είναι κάθε άλλο παρά διαιτητικές, ιδιαίτερα όταν περιέχουν αβοκάντο, παρμεζάνα ή άλλα παχιά τυριά. Δεν είναι ανάγκη η σαλάτα σας να κολυμπάει στο λάδι ή στο ντρέσινγκ για να είναι νόστιμη.
1 μπολ σαλάτα με ζυμαρικά και 2 κουταλιές ντρέσινγκ μαγιονέζας = 400 θερμίδες (τουλάχιστον)
1 μπολ με ωμά λαχανικά, 1 κουταλιά λάδι και ξίδι = 165 θερμίδες

* Αντί για τυρόπιτα με σφολιάτα, πάρτε μια τυρόπιτα κουρού. Αυτή η επιλογή δεν θα σας στοιχίσει σε γεύση και παράλληλα θα σας γλιτώσει από αρκετές θερμίδες.
1 τυρόπιτα με σφολιάτα =  550 θερμίδες
1 τυρόπιτα κουρού = 350 θερμίδες

* Για σάντουιτς επιλέγετε μικρή μπαγκέτα αντί για στρογγυλό φραντζολάκι ή κουλούρα με σουσάμι. Η μπαγκέτα έχει λιγότερες θερμίδες, αφού περιέχει λιγότερη ψίχα. Μια εξίσου καλή επιλογή είναι το ψωμί του τοστ και η αραβική πίτα. Αποφύγετε τα ψωμιά που είναι φτιαγμένα από αυγά και πρόσθετο λίπος, όπως τα κλασικά κρουασάν βουτύρου.
2 φέτες ψωμί του τοστ = 128 θερμίδες
Γαλλική μπαγκέτα = 135 θερμίδες
Αραβική πίτα = 140 θερμίδες
Κρουασάν = 231 θερμίδες

* Αν η επιθυμία για κάτι γλυκό σας επισκέπτεται συχνά, τότε σίγουρα ξέρετε ότι κινδυνεύετε να πάρετε κιλά. Αν αντικαταστήσετε όμως τις πάστες, τα γλυκά ταψιού και τα κουλουράκια βουτύρου, που είναι πολύ παχυντικά, με ένα δροσιστικό ζελέ ή με ένα γλυκό του κουταλιού, και τη γεύση σας θα γλυκάνετε και το βάρος σας δεν θα αυξήσετε. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλες:
120 γρ. ζελέ = 70 θερμίδες και 0 λιπαρά
1 κουταλιά γλυκό κυδώνι = 157 θερμίδες και 0 λιπαρά
2 κουλουράκια βουτύρου (60 γρ.) = 234 θερμίδες
1 πάστα σοκολατίνα = 500 θερμίδες (τουλάχιστον)
1 κομμάτι μπακλαβάς = 480 θερμίδες

* Αντιμετωπίστε την υπογλυκαιμία με μια ρυζογκοφρέτα αλειμμένη με μισή κουταλιά μαρμελάδα ή μέλι αντί για μισή σοκολάτα.
1 ρυζογκοφρέτα με 1/2 κουταλιά μαρμελάδα = 65 θερμίδες
50 γρ. σοκολάτα = 275 θερμίδες

* Αντικαταστήστε το παγωτό με μια γρανίτα ή με παγωτό γιαούρτι. Μια μπάλα παγωτό υπερέχει και σε θερμίδες και σε λιπαρά. Βέβαια και η γρανίτα δεν παύει να είναι πλούσια σε ζάχαρη, παρ’ όλα αυτά όμως, αν την καταναλώνετε με μέτρο, θα βγείτε κερδισμένοι από άποψη θερμίδων.
2 μπάλες παγωτό (βανίλια και σοκολάτα) = 319 θερμίδες
2 μπάλες γρανίτα = 210 θερμίδες

Αδυνατίστε χωρίς θυσίες

noiseair.com
noiseair.com
Το noise είναι το νεανικό brand των φοιτητών του KES College. Το noiseair.com είναι μια νεανική ιστοσελίδα, στην οποία γράφουν αποκλειστικά φοιτητές του KES College. Το noiseair.com δημιουργήθηκε στα πλαίσια αναβάθμισης του Κλάδου Δημοσιογραφίας και Δημόσιων Σχέσεων και δίνει δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ φοιτητών και Κολλεγίου, με στόχο να αναδειχθεί η δουλειά των φοιτητών και να πάρουν μια γεύση από πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες εργασίας.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments