Νιώθετε το πρόσωπό σας να σας «τραβάει»; Υποφέρετε από ξεφλούδισμα και κοκκινίλες; Ανησυχείτε ότι θα εμφανίσετε γρήγορα ρυτίδες;
Η ξηροδερμία απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, όμως αντιμετωπίζεται οριστικά, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών. Δείτε τι να κάνετε και φτιάξτε μόνες σας μάσκες ενυδάτωσης.Πού οφείλεται η ξηροδερμία
«Η ξηροδερμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες», λέει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος κ. Βασιλική Μουσάτου. Και συνεχίζει «Οι κύριες αιτίες είναι ενδογενείς, ωστόσο μπορεί να έχει να κάνει και με εξωγενείς παράγοντες». Συνήθως έχει να κάνει με:
Σμηγματορροική δερματίτιδα
Πρόκειται για ένα συνήθως χρόνιο πρόβλημα, με εξάρσεις τον χειμώνα ειδικά σε περιόδους έντονου στρες και υφέσεις το καλοκαίρι, υπό την επίδραση του ήλιου.
Η δερματίτιδα αυτή δεν θεραπεύεται ποτέ οριστικά, καθώς οφείλεται σε έναν μύκητα, τον οποίον έχουμε όλοι οι άνθρωποι στον οργανισμό και δεν μπορούμε να αποβάλλουμε. Ο μύκητας αυτός βρίσκει τροφή στα λιπαρά δέρματα και εκδηλώνεται με έντονη αφυδάτωση και ξεφλούδισμα κυρίως στα φρύδια και στα πλαϊνά της μύτης. Στους άνδρες μπορεί να εκδηλωθεί και στην περιοχή του γενιού, ενώ πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν σμηγματορροική δερματίτιδα και στο κεφάλι.
Πέρα από ξεφλούδισμα, η δερματίτιδα αυτή, είτε στο πρόσωπο είτε στο κεφάλι, μπορεί να συνοδεύεται και από κοκκινίλα και φαγούρα.
Παθολογία
Πολύ συχνά η ξηροδερμία οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός και η έλλειψη σιδήρου.
Μπορεί, όμως, να συνδέεται και με δερματολογικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η μηκυτίαση ή το έκζεμα.
Εξωτερικοί παράγοντες
Ξηρότητα μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών που προκαλούν αφυδάτωση, όπως η εκτεταμένη έκθεση στον αέρα, τον ήλιο, το ψύχος ή τη θερμότητα –ακόμα και οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία.
Ακόμα, το συχνό πλύσιμο με καυτό νερό, καθώς και η φτωχή διατροφή σε φρούτα, λαχανικά και σε πρόσληψη νερού έχει να κάνει με την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Διάγνωση και αντιμετώπιση
Η διάγνωση για το είδος του προβλήματος θα γίνει από δερματολόγο, ο οποίος αφού κάνει την απαραίτητη κλινική εξέταση, εφόσον χρειάζονται θα συστήσει επιμέρους αιματολογικές εξετάσεις.
Ως προς την αντιμετώπιση, αυτή έχει να κάνει με το εκάστοτε πρόβλημα, π.χ. η σμηγματορροική δερματίτιδα επιδέχεται συγκεκριμένη αγωγή, ενώ άλλα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ή και να διορθωθούν με ειδικές ενυδατικές κρέμες.
Τι μπορείτε να κάνετε μόνες σας
Αν το πρόβλημα ξηροδερμίας που αντιμετωπίζετε περιορίζεται σε αφυδατωμένη ή στεγνή επιδερμίδα, χωρίς άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, η φαρμακοποιός-αισθητικός κ. Εύη Κυνηγαλάκη συμβουλεύει όσα μπορείτε να κάνετε και μόνες σας για βελτιώσετε την ποιότητά του και να προστατευτείτε από τις ρυτίδες που το απειλούν:
Ξεκινήστε την ημέρα σας με μία καλή ενυδατική κρέμα που να περιέχει πανθενόλη ή/και υαλουρονικό οξύ, καθώς και χαμηλή αντηλιακή προστασία.
Για τον καθαρισμό του προσώπου, επιστρέφοντας από την δουλειά στο σπίτι, προτιμήστε γαλάκτωμα και όχι καθαριστικό σε μορφή τζελ ή αφρού που, καθώς χρειάζεται ξέπλυμα, μπορεί να αφυδατώσει το νερό.
Για ακόμα βαθύτερο καθαρισμό συνιστάται scrub προσώπου ελαφριάς μορφής, μία φορά ανά εβδομάδα με ένα προϊόν πλούσιο σε ενυδατικά έλαια (μπορείτε να το φτιάξετε και μόνη σας αναμειγνύοντας μισή κούπα σιμιγδάλι, μία κουταλιά της σούπας μέλι και όσο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «πάρει» ώστε να γίνει πάστα, και κάνοντας με αυτήν καλό peeling στο πρόσωπο).
Τέλος, κλείστε την ημέρα σας με μία ακόμα πιο «δυνατή» ενυδατική, με πιο παχύρευστη σύνθεση, που θα θρέφει την επιδερμίδα του προσώπου ενώ εσείς κοιμάστε.
DIY μάσκες για την ξηροδερμία
Στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο σας κρύβονται σίγουρα μικροί θησαυροί, τους οποίους αν συνδυάσετε μπορείτε να δημιουργήσετε εξαιρετικές, φυσικότατες και εντελώς ασφαλείς για την επιδερμίδα σας, μάσκες βαθιάς ενυδάτωσης. Δείτε μερικές συνταγές:
Μάσκα με αγγούρι και μπανάνα
Υλικά:
1 λιωμένο αγγούρι (μπορείτε να το πολτοποιήσετε στο μπλέντερ και να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσετε όποτε το χρειαστείτε)
1 κουταλιά μέλι
1 μπανάνα (θα χρειαστούν περίπου 2-3 κομματάκια)
1 κουταλιά πούδρα από σανδαλόξυλο (αναζητήστε την σε καταστήματα με βότανα και αιθέρια έλαια)
Εκτέλεση:
Αναμείξτε σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι, το αγγούρι με το σανδαλόξυλο. Προσθέστε το μέλι και αναμείξτε τα καλά.
Προσθέστε 2-3 κομματάκια μπανάνας και αναμείξτε τα πάντα πολύ καλά με το πιρούνι.
Στη συνέχεια, καθαρίστε καλά το πρόσωπό σας και απλώστε το μείγμα. Αφήστε το για 15-20 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Προσέξτε να μην ξεραθεί το μείγμα στην επιδερμίδα σας. Το πρόσωπό σας θα ενυδατωθεί και θα ανακουφιστεί άμεσα. Επαναλάβετε 2-3 φορές την εβδομάδα.
Μάσκα με βρώμη, μέλι και γιαούρτι
Υλικά:
Ζεστό νερό
¼ της κούπας τριμμένη βρώμη
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
3 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Θρυμματίστε ώστε να γίνει σκόνη τη βρώμη σε μπλέντερ. Αναμείξτε την με ¾ της κούπας ζεστό νερό. Μην το βράσετε, αρκεί το ζεστό νερό της βρύσης.
Αφήστε το μείγμα 2 λεπτά για να φουσκώσει η βρώμη και έπειτα προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι. Ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Έπειτα, προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας μέλι και ανακατέψτε ξανά.
Απλώστε το μείγμα σε καθαρή επιδερμίδα και αφήστε το εκεί για 15 λεπτά. Έπειτα καθαρίστε με ένα απαλό καθαριστικό υγρό.
Μάσκα με λάδι και λεβάντα
Υλικά:
Λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο
Αιθέριο έλαιο λεβάντας
Εκτέλεση:
Αφού θα έχετε κάνει μπάνιο, θα πρέπει να «παγιδεύσετε» το νερό στην επιδερμίδα, ώστε να συνεχίζει να την ενυδατώνει και αφού βγείτε από τη μπανιέρα. Αυτό θα το πετύχετε αν με το που βγείτε από εκεί, πριν σκουπιστείτε στο πρόσωπο, απλώσετε ένα λεπτό στρώμα από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Αφήστε το μείγμα στο πρόσωπό σας όση ώρα θέλετε, μέχρι να απορροφηθεί από την επιδερμίδα ή κοιμηθείτε με αυτό το βράδυ και ξεπλύνετέ το πρωί που θα ξυπνήσετε. Η ενυδάτωση και η λάμψη που έχει το πρόσωπό σας θα σας εντυπωσιάσουν.
Πηγή: mama365.gr