Η χρήση της αλόης ξεκινά περίπου το 2200 π.X. με τα οφέλη της να είναι γνωστά στην Περσία, στην Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη, στην Ινδία και στην Αφρική. Η αλόη μπορεί να μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Είναι φυτό ποώδες, με χοντρά, χυμώδη φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν λουλούδια συνήθως κιτρινοκόκκινα. Aποτελείται κατά 96% από νερό και αν και υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, μόνο δύο χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, η Aloe Vera και πιο σπάνια η Aloe Ferox Miller.
Σήμερα, διεξάγονται όλο και περισσότερες έρευνες για τη θεραπευτική δράση της αλόης και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
Το ζελέ της Aloe Vera περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται σημαντικές βιταμίνες όπως η A, Γ, E και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). H βιταμίνη A (ρετινόλη) φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό. H Bιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος και στη διατήρηση της υγείας του. Παράλληλα, η Bιταμίνη E, με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες, προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης.
H αλόη περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ.
Η περιεκτικότητα της αλόης στα πιο πάνω συστατικά της δίνει τη ξεχωριστή ιδιότητα να καθαρίζει το δέρμα και αποτελεί φυσικό αναισθητικό. Επίσης, ενισχύει την ανάπλαση νέων κυττάρων και βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών με αποτέλεσμα να επουλώνει τα τραύματα. Γι’αυτό το λόγο και χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές και έρπη. Ακόμη η αλόη, χρησιμοποιείται σαν μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος με τη παραγωγή κολλαγόνου. Θεραπεύει επίσης δερματικά προβλήματα και αλλεργίες, καταπολεμά τη φαγούρα, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση. Συνεπώς η θεραπευτική δράση της αλόης είναι σημαντική.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η αλόη έχει αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση, και παράλληλα φαίνεται να προωθεί την ηρεμία στο νευρικό σύστημα. Αυτό επιβεβαιώνει πως η δράση της αλόης δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική στο σώμα και τον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, η αλόη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο. Είναι αναμφισβήτητες λοιπόν οι φαρμακευτικές ιδιότητες της αλόης και μπορούν να προσφέρουν μόνο θετικά στην υγεία του οργανισμού.
Πηγή: ilovestyle