Νέα μεγάλη πρόκληση της Άγκυρας που τεντώνει επικίνδυνα το σκοινί, κάνοντας πράξη την εξαγγελία της για έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Το νεότευκτο υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο ”Turkuaz”’ το οποίο θα συνοδεύουν Τουρκικά πολεμικά πλοία, άρχισε το παρθενικό προκλητικό του ταξίδι στο Αιγαίο.
Με ειδική τελετή στην οποία εκπροσώπησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς έγινε το απόγευμα η ναυπήγηση του πλοίου τουρκικής κατασκευής `Τουρκουάζ`, το οποίο μαζί με το Μπαρμπαρός θα διεξάγουν τις έρευνες φυσικού αερίου. Ο Μπουλέντ Αρίντς χαρακτήρισε `εξαιρετική δουλειά` την κατασκευή του πλοίου στην Τουρκία.
Ο Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ακουστεί πολύ η φράση “σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο”, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία ξεκίνησε με το Πίρι Ρέις, συνέχισε με τον Μπαρμπαρός το οποίο αγοράστηκε από το εξωτερικό και διεξήγαγε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στα περίχωρα της Κύπρου.
“Σήμερα με την κατασκευή του Τουρκουάζ έχει επιτευχθεί ένα έπος”, είπε ο Μπουλέντ Αρίντς, προσθέτοντας ότι πλέον η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει τέτοιου είδους πλοία τα οποία κοστίζουν 300 εκατομύρια δολάρια.
Το Τουρκουάζ κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Τούζλα της Κωνσταντινούπολης και είναι το πρώτο ερευνητικό πλοίο τουρκικής κατασκευής. Θα έχει την δυνατότητα να κάνει έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και έρευνες αρχαιολογικές. Θα έχει την δυνατόντα να `βγάζει ακτινογραφία` κάτω από την θάλασσα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον τουρκικό τύπο. Το μήκος του είναι 86 μέτρα και το πλάτος του 23 μέτρα και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από το Μπαρμπαρός στον τομέα της έρευνας.
Στο πλοίο υπάρχει και πλατφόρμα ελικοπτέρου επιτρέποντας την προσγείωση και απογείωση 12 τόνων ελικοπτέρου επί 24ώρου βάσης. Θα υπάρχει επίσης εργαστήριο έρευνας εντός του πλοίο για την ανάλυση των δεδομένων που θα συλλέγει.
Θα έχει την δυνατότητα δραστηριοποίησης στην Μαύρη Θάλασσα, τη θάλασσα του Μαρμαρά, το Αιγαίο και την Μεσόγειο.
Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιομηχανίας Πλοίων Ναυσιπλοϊας Κωνσταντινούπολης Ιλκέμ Σαχίν δήλωσε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα βήμα που οδηγεί στο `όραμα της νέας Τουρκίας` επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι είναι τουρκικής κατασκευής ενθαρρύνει τον ίδιο και την ομάδα του. Ανέφερε ότι φιλοδοξούν να παράξουν παρόμοια ή ανώτερα πλοία και θα δέχονται και παραγγελίες από το εξωτερικό.
Πηγή: ΚΥΠΕ/sigmalive