*Παναγιώτης Χατζησυμεού
Τον Σεπτέμβριο [21-27] 2016 είχα την μεγάλη ευκαιρία μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ να μεταβώ στη Θεσσαλονίκη και να λάβω μέρος στο παγκόσμιο κογκρέσο των αρχιμαγείρων [World Association of Chefs Societies –WACS]. Το συνέδριο αυτό λαμβάνει χώραν κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα και ήπειρο και θεωρείτε ως μοναδικό λόγω του περιεχομένου των δραστηριοτήτων του αλλά και των προσκεκλημένων ομιλητών. Για να παρακολουθήσει κάποιος ένα από τους πιο πάνω ομιλητές σε δική του παρουσίαση θα στοίχιζε περισσότερα από ότι στοίχησε η συμμετοχή στο κογκρέσο αυτό όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πληθώρα ομιλητών.
Στο συνέδριο εκτός των παρουσιάσεων έλαβαν μέρος 800 σύνεδροι. Στα διαλείμματα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς σύνεδρους, να ανταλλάξω ιδέες, εισηγήσεις αλλά και να κτίσω σχέσεις που θα μας βοηθήσουν στο μέλλον.
Πιο κάτω θα παραθέσω τους πιο σημαντικούς ομιλητές, το θέμα που κάλυψαν και τα κέρδη που απεκόμισα.
1] Μοριακή Γαστρονομία και Κουζίνα. Ο ιδρυτής αυτής της εξειδικευμένης τέχνης Herves This από την Γαλλία μας μίλησε πως η χημεία εμπλέκεται στη κουζίνα με τις θετικές επιδράσεις της με αποτέλεσμα νέες τεχνικές που πρώτα ούτε καν να μπορούσαμε να διανοηθούμε.
2] Μοναστηριακή Μαγειρική. Ο μοναχός Επιφάνειος από το Άγιο Όρος μας παρουσίασε τα καλογερίστικα φαγητά μέσα από ένα εικοσιτετράωρο από την ζωή των μοναχών, τα κρασιά αλλά και τα άλλα βασικά υλικά που παράγουν οι ίδιοι όπως τις ελιές με τα παράγωγα της, το μέλι, το ψωμί, τα οπωροκηπευτικά και φυσικά το κρασί. Όλα αυτά συμπληρώνουν τον κύκλο της μοναστικής γαστρονομίας, αναδεικνύοντας την μοναδική. Στο τέλος έξω σε ανοικτό χώρο έγινε επίδειξη μιας συνταγής με ψάρι ψημένο σε μεγάλα ταψιά πάνω στα κάρβουνα που μέχρι πρότινος ήταν και το μοναδικό τους μέσω ενέργειας.
3] Αειφόρος Εκπαίδευση – Ρύθμιση των προτύπων για το μέλλον της βιομηχανίας μας [Sustainability Education – Setting the standards for the future of our industry]. Ομιλητής ο Christopher koetke vice President of the School of Culinary Arts, Kendall College, USA. Ο ομιλητής ήταν πολύ παραστατικός και το απόγευμα της ίδιας μέρας συνέχισε το θέμα σε ειδική συνεδρία όπου παρακαθίσαμε άτομα από τον χώρο της εκπαίδευσης των οποίων οι σχολές έχουν περάσει τα αυστηρά κριτήρια που θέτει η WACS. Δόθηκαν παραδείγματα για την ποιοτική εκπαίδευση, τι πρέπει να γίνει και αν είναι δυνατόν να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση εφόσον πλέον η παγκόσμια αγορά δέχεται επαγγελματίες από όλες τις σχολές Μαγειρικής ασχέτως χώρας.
4] Αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη κουζίνα. Εισηγητής η Δρ. Ελένη Μαλούπα η οποία ανέλυσε τις αξίες των φυτών αυτών και την σύζευξη τους στη γαστρονομία.
5] Ο ρόλος του φαγητού έξω από το σπίτι στη διατροφή [The role of out of home foods in the diet] από την Διατροφολόγο Erin Gilgan. H ομιλήτρια έδωσε το στίγμα της τακτικής διατροφής έξω από το σπίτι στη σύγχρονη εποχή μας και μετά ανέλυσε πως αυτό επηρεάζει την διατροφή μας.
6] Δείπνα και συμπόσια στην αρχαιότητα από την αρχαιολόγο Δώρα Κατσονοπούλου. Η παρουσιάστρια παρουσίασε αποδείξεις μέσω των ευρημάτων της επιστημονικής έρευνας τόσο δική της αλλά και άλλων τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων κατοίκων της ανατολικής Μεσογείου, τα προϊόντα και τα συμπόσια.
7] Το τσάι στη μαγειρική. Παρουσίαση από τον Dilhan Fernando [Director, School of tea, Sri lanka]. Ο παρουσιαστής μιλώντας πρώτα για τα γνωστής ποιότητας χαρμάνια τσαγιού της πατρίδας του μας εξήγησε πως το τσάι παντρεύεται με την μαγειρική αλλά και την παρασκευή ποτών.
8] Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και έμπνευση στη κουζίνα [Traditional Greek products and Inspiration]. Παρουσιαστής ο Γιώργος Καλομπάρης [δεύτερης γενιάς Ελληνοαυστραλός] γνωστός από τα Ελληνικά εστιατόρια του, κριτής στο Australian Master Chef και πολυβραβευμένος μας έδωσε 4 παραδείγματα γνωστών πιάτων της Ελληνικής κουζίνας και πως αυτά εξελίσσονται σε σύγχρονες διασκευές.
8] Ο ρόλος των νέων σεφ στη σημερινή βιομηχανία [Role of young chefs in today,s industry]. Παρουσιαστής ένας νεαρός σεφ ο Mark Moriarty από την Ιρλανδία ο οποίος ξεκίνησε στην ηλικία των 15 χρόνων να εργάζεται τα καλοκαίρια ως μάγειρας. Στη συνέχεια το 2013 κέρδισε το βραβείο Euro toques Irish Young Chef και το 2014 απεφοίτησε από την Μαγειρική σχολή. Το πάθος τον οδήγησε αμέσως στο άνοιγμα ενός μικρού εστιατορίου όπου εκεί μπορεί να δημιουργεί νέα πιάτα.
Μας έδειξε έτσι πως γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους που έχουν πάθος με την μαγειρική και την δημιουργία.
9] Η δύναμη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κουζίνα [The power of social media in the kitchen]. Παρουσιαστές οι Thomas Keslinke Frans και Van Der lee της εταιρείας Chef,s Roll στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκτισαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας επικοινωνούν με χιλιάδες μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους .
Κατά την διάρκεια των διαλέξεων παράλληλα έτρεχαν διαγωνισμοί Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής. Για τέσσερεις μέρες διαγωνίστηκαν επαγγελματίες σεφ αλλά και νεαροί αναδεικνύοντας εξαιρετικές τεχνικές, ιδέες, πάντρεμα υλικών μέσω των οποίων εντυπωσίασαν στο τέλος με τις δημιουργίες τους. Οι κριτικές επιτροπές στο τέλος απένειμαν βραβεία στους καλύτερους διαγωνιζόμενους.
Μέσω του προγράμματος Erasmus+ έχω συμμετάσχει στο παγκόσμιο κογκρέσο των αρχιμαγείρων [WACS] εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου, απέκτησα νέες εμπειρίες για το επάγγελμα μου και το χώρο των γαστρονομικών τεχνών [που είναι το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνομαι στο κολλέγιο], γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους από άλλες χώρες και όλες αυτές οι εμπειρίες θα τις χρησιμοποιήσω στο άμεσο μέλλον στο κολλέγιο τόσο με τους συναδέλφους μου όσο και με τους φοιτητές μας. Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω το πρόγραμμα Erasmus+ που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω στο κογκρέσο και να αποκομίσω τόσες εμπειρίες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που θα είναι επωφελείς για το κολλέγιο μας και ειδικά στους φοιτητές.
Ευχαριστώ το Erasmus+ και το KES College για αυτήν την ευκαιρία! Οι αναμνήσεις αυτές θα με συντροφεύουν για μια ζωή.
*Υπεύθυνος Σχολής Γαστρονομικών Τεχνών και Ξενοδοχειακής Διεύθυνσης KES COLLEGE