Το γάλα που παράγει το στήθος σας περιέχει στις σωστές αναλογίες όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Είναι λοιπόν πολύτιμο αλλά και ευπαθές παράλληλα γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως να το συντηρείτε φροντίζοντας να παραμένει αναλλοίωτο στη γεύση και στην ποιότητα.
Πότε χάνει τα θρεπτικά του συστατικά το μητρικό γάλα;Οι αντιοξειδωτικές αλλά και οι άλλες προστατευτικές ιδιότητες που έχει το μητρικό γάλα είναι σημαντικές και ευεργετικές για το μωρό σας, όταν είναι φρέσκο. Γι’ αυτό το καλύτερο είναι να το δίνετε στο μωρό, το συντομότερο δυνατό μετά την άντληση του. Τα προστατευτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος μειώνονται με την ψύξη και την κατάψυξη. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο γάλα εμπορίου.
Πώς διατηρείται;Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί και να το πιει το μωρό αργότερα με τους ακόλουθους τρόπους:
- Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου (16°C – 29°C), για 3 έως 4 ώρες. Εάν το γάλα συλλέγεται υπό καθαρές συνθήκες, δηλαδή αν πλένετε καλά τα χέρια σας καθώς και όλα τα μέρη της αντλίας και τα δοχεία, το γάλα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου ακόμη και για 6 έως 8 ώρες.
- Διατηρείται φρέσκο σε ένα παγωμένο δοχείο (15°C) για 24 ώρες.
- Διατηρείται φρέσκο στο ψυγείο (4°C), μέχρι και 72 ώρες. Εάν το γάλα συλλέγεται υπό καθαρές συνθήκες, όπως προαναφέραμε, μπορεί να φυλαχτεί ακόμη και για 5 έως 8 ημέρες.
- Διατηρείται στην κατάψυξη (-15.6°C), ακόμη και για 6 μήνες (!)
Tips για ασφαλή συντήρηση του μητρικού γάλακτοςΑκολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές κατά την προετοιμασία συντήρησης του μητρικού γάλακτος.
- Επιβάλλεται να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν από την άντλησή του έτσι ώστε να είναι καθαρά κατά την επεξεργασία.
- Τα δοχεία του θηλάστρου πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Πλένετέ τα κάθε φορά με ζεστό νερό, ξεβγάλετε τα καλά και αποστειρώστε τα είτε στον αποστειρωτήρα είτε βράζοντάς τα σε νερό.
- Το μητρικό γάλα πρέπει να συλλέγεται σε αποστειρωμένα πλαστικά ή γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και είναι κατάλληλα για τρόφιμα.
- Αν σκοπεύετε να παγώσετε το γάλα, αφήστε λίγο χώρο στην κορυφή του δοχείου για να μην «μπουκώσει» όταν παγώσει. Είναι επίσης σημαντικό να αναγράφετε τις ημερομηνίες άντλησης του γάλακτος ώστε να γνωρίζετε ποιο να χρησιμοποιήσετε πρώτα και να απαλλαγείτε από το γάλα που είναι παλαιότερο.
- Είναι σημαντικό να συλλέγετε γάλα και από τους δυο μαστούς και να συνδυάζονται μαζί στο δοχείο.
- Για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας, τοποθετήστε το γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείου ή του καταψύκτη.
- Μετά την απόψυξη του μητρικού γάλακτος, ανακινήστε απαλά το δοχείο για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το λίπος.
Ποτέ μην
- Επανακαταψύξετε αποψυγμένο γάλα.
- Χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε το γάλα. Δεν ζεσταίνετε ομοιόμορφα έτσι και καταστρέφονται και πολύτιμα στοιχεία του και κυρίως τα αντισώματα.
Χρησιμοποιήσετε γάλα που μόλις αντλήσατε ή είχατε φυλάξει στο ψυγείο με το κατεψυγμένο για να ξεπαγώσει πιο εύκολα ή γάλατα με διαφορετική θερμοκρασία π.χ ζεστό με κρύο γάλα που ήταν στο ψυγείο.
www.baby.gr