spot_img
HomeΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑSummer Beauty: το καλοκαιρινό νεσεσέρ

Summer Beauty: το καλοκαιρινό νεσεσέρ

Τι κρατάμε και τι πετάμε από το καλοκαιρινό μας νεσεσέρ φέτος.

Το τι βάζουμε στο καθημερινό, καλοκαιρινό νεσεσέρ έχει στρατηγική αξία για την καλή κατάσταση της επιδερμίδας μας. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε τάσεις ομορφιάς και μακιγιάζ, αλλά σε τύπους καλλυντικών. Οχι μόνο γιατί αλλάζουν οι ανάγκες της επιδερμίδας σύμφωνα με κάθε εποχή, αλλά και γιατί τα καλλυντικά και ιδιαίτερα το μακιγιάζ μπορούν να γίνουν εστίες μικροβίων και να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στο δέρμα, κυρίως το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Τι πετάμε:
Μ – E – L

Δεν είναι κάποιο όνομα, αλλά αρχικά που υποδηλώνουν το τρίπτυχο Mascara – Eyeliner – Lip Balm. Τα βακτήρια μπορούν πολύ εύκολα… να εγκατασταθούν στα καλλυντικά, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τι βάζουμε στα μάτια μας. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό ή μια άσκοπη πολυτέλεια να δίνουμε λεφτά για μια νέα μάσκαρα, εφόσον έχουμε ακόμα την παλιά. Ομως, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να αλλάζουμε κάθε έξι μήνες τη μάσκαρα, το λιπ μπαλμ, και το υγρό eyeliner, δηλαδή τα καλλυντικά που απλώνουμε στις πιο ευαίσθητες περιοχές του προσώπου, προκειμένου να αποφεύγουμε τυχόν αντιδράσεις.
Για παράδειγμα, κάποτε χρησιμοποιούσα μια μάσκαρα για αρκετό καιρό, μέχρι που παρατήρησα ότι οι βλεφαρίδες μου είχαν γίνει αδύναμες και μαδούσαν με το παραμικρό. Μια ληγμένη σύνθεση μάσκαρας μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή ακόμα και μάδημα βλεφαρίδων, επιβεβαιώνουν και οι δερματολόγοι.
Οσον αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, η αδιάβροχη μάσκαρα είναι μια καλή επιλογή: α) γιατί δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως «τρέχει» όταν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα και β) γιατί όταν έχει ζέστη δεν θα ξεβάφει στα βλέφαρά μας αφήνοντας μουντζούρες, όπως συμβαίνει με την κλασική μάσκαρα.

Κρεμώδες καθαριστικό

Μήπως τον τελευταίο καιρό το γαλάκτωμα ή η κρέμα καθαρισμού μάς πέφτει κάπως «βαριά» και αφήνει λιπαρότητα ή γυαλάδες στην όψη μας; Διόλου περίεργο, αφού τα περισσότερα είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν τον υδρολιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας που απειλείται από το κρύο του χειμώνα. Το καλοκαίρι όμως δεν είναι απαραίτητο, εκτός και αν η επιδερμίδα μας είναι ιδιαίτερα ξηρή και αφυδατωμένη, και ξεφλουδίζει. Αντ’ αυτού, βάζουμε στο καλοκαιρινο νεσεσέρ μας ένα αφρώδες ήπιο καθαριστικό ή ένα νερό καθαρισμού, που αφαιρούν τους ρύπους και έχουν δροσιστική αίσθηση.

Πλούσια ενυδατική σύνθεση

Οι θρεπτικές ενυδατικές κρέμες, τα κρεμώδη καθαριστικά ή τα balm καθαρισμού σε συνδυασμό με το περίσσιο σμήγμα που παράγει η επιδερμίδα όταν ιδρώνει, μπορούν να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν ακμή. Αναζητούμε πιο ελαφριές φόρμουλες που ενυδατώνουν χωρίς όμως να αφήνουν λιπαρότητα και περιττές γυαλάδες.

Βαρύ μέικ απ

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να αδειάσει το μέικ απ μας για να πάψουμε να το χρησιμοποιούμε. Ο λόγος; Η απόχρωσή του δεν ταιριάζει με την απόχρωση της επιδερμίδας μας το καλοκαίρι, ακόμα και αν αποφεύγουμε τον ήλιο. Επιπλέον η βαριά, καλυπτική του σύνθεση «λιώνει» το καλοκαίρι και δεν διαρκεί. Αν ωστόσο χρειαζόμαστε οπωσδήποτε υψηλή κάλυψη, απλώνουμε πρώτα ένα oil-free primer και στη συνέχεια ένα μέικ απ που είναι σχεδιασμένο ώστε να απορροφά τις γυαλάδες και τη λιπαρότητα. Το primer θα εμποδίσει το μέικ απ να εισχωρήσει και να φράξει τους πόρους ενώ η ειδική του σύνθεση θα παρατείνει τη διάρκεια του μακιγιάζ.
Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για την ΒΒ ή τη CC κρέμα. Επιλέγουμε κάποιο που έχει πιο ζεστή απόχρωση, ή κάποιο που προσαρμόζεται στον τόνο της επιδερμίδας.

Κόμπακτ ρουζ

Είναι προτιμότερο το κρεμώδες ρουζ από την κόμπακτ μορφή του, γιατί απλώνεται πιο εύκολα και χαρίζει μια φυσική λάμψη που ταιριάζει στο μαυρισμένο δέρμα. Εξάλλου όταν ζεσταινόμαστε, το κόμπακτ είναι πιθανότερο να μη μείνει στη θέση του.

Τι κρατάμε:

* Τα προϊόντα περιποίησης με αντιοξειδωτικούς παράγοντες
Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε όση περισσότερη βοήθεια γίνεται από ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, όπως η βιταμίνη C και η Ε. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε τέτοια καλλυντικά, το SPF είναι απαραίτητο. Βεβαιωθείτε ότι το βάζετε κάθε μέρα.

* Τα mist προσώπου
Δροσίζουν, σταθεροποιούν και φρεσκάρουν το μακιγιάζ, τονώνουν και μας ξυπνούν από την ατονία της ζέστης και προσφέρουν μια σειρά από ευεργετικά στοιχεία στην επιδερμίδα. Υπάρχει κάτι που να μη μας αρέσει;

* Το νερό καθαρισμού
Είναι ό,τι πρέπει για να καθαρίσουμε το πρόσωπο, να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ και να τονώσουμε την επιδερμίδα. Εξτρα πλεονέκτημά τους είναι ότι κάποια από αυτά κυκλοφορούν σε travel size συσκευασία, γι’αυτό θα τα προτιμήσουμε στις διακοπές μας.

* Τη μάσκα βαθέος καθαρισμού
Αν το δέρμα μας έχει γίνει θαμπό και άτονο, είναι γιατί δεν κάνουμε απολέπιση ούτε βαθύ καθαρισμό. Πώς αλλιώς όμως θα ξεφορτωθούμε το σμήγμα και τους ρύπους που φράζουν τους πόρους λόγω της ζέστης; Αυτή την περίοδο η χρήση μιας μάσκας για βαθύ καθαρισμό είναι ίσως ακόμα πιο σημαντική, γιατί λόγω της ζέστης, του ιδρώτα, οι πόροι διαστέλλονται και εισχωρούν σε βάθος οι ρύποι και το καυσαέριο. Κάτι ξέρουν οι Κορεάτισσες και τη χρησιμοποιούν όλον τον χρόνο 2-3 φορές την εβδομάδα.

* Το μπρόνζερ
Χάρη στην Κιμ Καρντάσιαν-Γουέστ και τις αδελφές της, το μπρόνζερ και το contouring έγινε δημοφιλές όλον τον χρόνο. Ο στόχος του είναι να σμιλεύει τα ζυγωματικά, να φτιάχνει γωνίες, να μικραίνει τη μύτη και διάφορα άλλα τρικ, όπως βλέπουμε στα vlogs των youtubers. Μοιραία, η πούδρα τερακότα ή μπρόνζερ που κάποτε χρησιμοποιούσαμε μόνο το καλοκαίρι τώρα κατέχει περίοπτη θέση στα σύνεργα του μακιγιάζ μας όλον τον χρόνο. Απλά φέτος, προσέχουμε τις υπερβολές, γιατί το έντονο contouring δεν είναι στη μόδα, και φροντίζουμε ώστε η απόχρωσή της να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσική και να μην πορτοκαλίζει.

Τα σημαντικότερα λάθη της καλοκαιρινής περιποίησης

1. Δεν χρησιμοποιούμε scrub σώματος
«Γιατί να κάνω απολέπιση, αφού θα χαλάσει το μαύρισμά μου;» με ρώτησε τις προάλλες μια φίλη μου. Και όμως, με την απολέπιση το χρώμα θα διαρκέσει περισσότερο. Η τακτική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων θα κάνει την επιδερμίδα λαμπερή και απαλή και θα αποτρέψει το πρόωρο ξεφλούδισμα. Επιπλέον, αν σκοπεύουμε να κάνουμε αυτομαύρισμα, το απολεπιστικό είναι must προκειμένου το self-tanner να απλωθεί ομοιόμορφα και σωστά.

2. Αποφεύγουμε την ενυδατική
Το ότι δεν ξεφλουδίζει ή δεν «τραβάει» η επιδερμίδα δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ενυδάτωση. Είναι απαραίτητη, ακόμα και αν έχουμε μεικτό/λιπαρό τύπο.

3. Δεν απλώνουμε αρκετό αντηλιακό
Το να βάζουμε μία φορά τη μέρα αντηλιακό δεν σημαίνει ότι είμαστε προστατευμένοι. Πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες, ιδιαίτερα αν παίζουμε σπορ στην παραλία ή μπαινοβγαίνουμε στη θάλασσα. Δεν παραλείπουμε τον αυχένα, τα αφτιά και τα χείλη, περιοχές που συνήθως ξεχνάμε.

4. Παραμελούμε τα μαλλιά και το τριχωτό
Το αλάτι και το χλώριο είναι οι μεγαλύτεροι καταστροφείς των μαλλιών, ιδιαίτερα των βαμμένων και ταλαιπωρημένων. Ξεθωριάζουν το χρώμα και προκαλούν φριζάρισμα. Ετσι καλό είναι το καλοκαίρι να χρησιμοποιούμε σαμπουάν και μάσκες ειδικά σχεδιασμένα για αυτή την εποχή, καθώς και κάποιο ειδικό αντηλιακό σπρέι. Επιπλέον, ένα καπέλο είναι must, ιδιαίτερα όταν πάμε παραλία για να προστατεύσουμε όχι μόνο τα μαλλιά αλλά και το τριχωτό που μπορεί να ερεθιστεί χωρίς να το καταλάβουμε.

5. Ξεχνάμε τα γυαλιά ηλίου

Ενα αξεσουάρ που επιβάλλεται όλον τον χρόνο, για την υγεία των ματιών αλλά και για να αποφύγουμε τις ρυτίδες και «το πόδι της χήνας».

6. Φοράμε βαρύ άρωμα
Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης μπορεί να γίνει δυσάρεστο. Προτιμάμε μια κολόνια ή ένα αρωματικό νερό, eau fraiche, που ψεκάζεται σε όλο το σώμα, δεν περιέχει οινόπνευμα, το οποίο σε συνδυασμό με τον ήλιο μπορεί να ερεθίσει ή να αφήσει δυσχρωμίες στο δέρμα. Το μόνο μειονέκτημά τους είναι ότι δεν διαρκούν πολλές ώρες, όμως αναδίδουν δροσιά και φρεσκάδα. Ο,τι καλύτερο δηλαδή.

Πηγή: vita.gr
noiseair.com
noiseair.com
Το noise είναι το νεανικό brand των φοιτητών του KES College. Το noiseair.com είναι μια νεανική ιστοσελίδα, στην οποία γράφουν αποκλειστικά φοιτητές του KES College. Το noiseair.com δημιουργήθηκε στα πλαίσια αναβάθμισης του Κλάδου Δημοσιογραφίας και Δημόσιων Σχέσεων και δίνει δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ φοιτητών και Κολλεγίου, με στόχο να αναδειχθεί η δουλειά των φοιτητών και να πάρουν μια γεύση από πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες εργασίας.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments