Του Σταύρου Γιάγκου.
Ο Πλάτων, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος ανέφερε παλαιότερα «Οι άνθρωποι κρίνουν περισσότερο από τα φαινόμενα παρά από την πραγματικότητα, γιατί η όραση ανήκει σε όλους, ενώ η αντίληψη σε λίγους».
Άραγε μπορούν δύο άνθρωποι να κοιτάξουν και να αντιληφθούν το ίδιο πράγμα; Ποίοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν την αντίληψη ενός ανθρώπου; Τελικά η όραση ανήκει σε όλους ή ο κάθε ένας από εμάς βλέπει αυτό που θέλει; Μπορεί να αλλάξει η αρχική αντίληψη και ο λανθασμένος τρόπος σκέψης;
Δύο άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο σκέψης , διαφορετικό τρόπο ζωής, οικονομική κατάσταση ακόμη και νοητικό επίπεδο είναι λογικό να μην μπορούν να αντιληφθούν το ίδιο πράγμα με τον ίδιο ακριβός τρόπο χωρίς να έχει σημασία αν είδαν ακριβώς το ίδιο πράγμα την ίδια στιγμή.
Πολλοί άνθρωποι βλέπουν αυτό το οποίο θέλουν και καταφέρνουν να ξεγελάσουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό, ότι αυτό που ήθελαν πραγματικά να δουν είναι και η πραγματικότητα. Όμως η αλήθεια είναι ότι είναι η πραγματικότητα μοναχά του μυαλού τους. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι ζούνε στην δική τους πραγματικότητα, στον δικό τους κόσμο. Ίσως να είναι αυτοί που δεν κατάφεραν να αγκυροβολήσουν σε μια σταθερή παρέα, αυτοί οι οποίοι δεν ξέρουν που ανήκουν, αυτοί οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σε διορθώσουν με το παραμικρό, αυτοί που πάντα θα έχουν την δική τους λανθασμένη αντίληψη για τα πάντα.
Υπάρχει όμως τελικά λανθασμένη και σωστή αντίληψη;
Ναι, ίσως ο ορισμός λανθασμένη αντίληψη να μην είναι και ο κατάλληλος, όμως πως μπορεί να χαρακτηριστεί ο άνθρωπος ο οποίος κατανοεί ότι η δική του αντίληψη δεν είναι και τόσο σωστή και απλά προσπαθεί να επηρεάσει με δόλιο τρόπο την αντίληψη των άλλων; Μάλλον δεν έχει να κάνει με λανθασμένη αντίληψη αλλά με λανθασμένα άτομα, και αυτός θα είναι και ο λόγος που ακόμα δεν στέριωσαν σε κανένα λιμάνι, και φαίνεται πως ποτέ δεν θα το κάνουν. Τελικά δεν βλέπουμε όλοι μέχρι να βρεθεί κάποιος τυφλός, αλλά είμαστε όλοι τυφλοί μέχρι να βρεθεί αυτός ο οποίος θα μπορεί να κοιτάξει πέρα από την πραγματικότητα και το δικό του συμφέρον.
Ναι, ο λανθασμένος τρόπος σκέψης μπορεί να αλλάξει, αρκεί όμως να καταλάβεις το λάθος σου και να προλάβεις τους ανθρώπους που χάνονται από δίπλα σου. Αρκεί να καταλάβεις ότι κακό δεν είναι να έχεις μια δίκια σου αντίληψη για ένα συμβάν ή για ένα άνθρωπο, αλλά το κακό είναι να προσπαθείς να ξεγελάσεις άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν την δίκια σου σκοτεινή αντίληψη. Αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις θα έχεις πολύ καλή όραση για τυφλός.