«Σετάρουμε» την προσοχή
Όχι, δεν φταίμε εμείς που «χάνουμε τον ειρμό μας» όταν χτυπάει το τηλέφωνο. Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του ανθρώπινου εγκεφάλου. Από την άλλη μεριά, όμως, προσθέτοντας στο μυαλό μας περισσότερα ερεθίσματα, ίσως τελικά να το βοηθάμε να συγκεντρωθεί περισσότερο, υποστηρίζει η γνωσιακή νευροεπιστήμονας Νilli Lavie από το University College London. Η θεωρία που έχει αναπτύξει η βρετανή επιστήμονας είναι ότι αυξάνοντας τον αριθμό των εισερχόμενων πληροφοριών μέχρι το σημείο κορεσμού -όπου φτάνει το μυαλό στα όριά του-, ο εγκέφαλος δεν αποσπάται, ακριβώς επειδή δεν διαθέτει πλέον «χώρο» για την επεξεργασία των περισπασμών.
Tip: Αφήνουμε να ακούγεται χαμηλόφωνα μουσική στον χώρο ενώ διαβάζουμε ή ενισχύουμε με πρόσθετα ερεθίσματα το αντικείμενο της εργασίας μας, π.χ. βάζουμε ένα κόκκινο πλαίσιο γύρω από μια λευκή κόλλα ώστε να εστιάζουμε σε αυτήν και να μην ξεφεύγει το μάτι μας ή χρησιμοποιούμε έντονους χρωματισμούς για να καθορίσουμε το πεδίο όπου δουλεύουμε.
Καλλιεργούμε τη δημιουργικότητα
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ορισμένοι άνθρωποι διαθέτουν πιο δημιουργικό μυαλό, γι’ αυτό άλλωστε και η ανθρωπότητα απολαμβάνει αξεπέραστα έργα τέχνης, όπως για παράδειγμα θεσπέσιες μουσικές συνθέσεις, ζωγραφικούς πίνακες απαράμιλλης ομορφιάς, ταινίες που βραβεύονται με Όσκαρ ή αριστουργηματικά βιβλία. Υπάρχουν όμως τρόποι για να αφυπνίσουμε και εμείς οι υπόλοιποι τη δημιουργική πλευρά του μυαλού μας; Σύμφωνα με τον John Kou-nios, νευροεπιστήμονα από το Πανεπιστήμιο Drexel και μελετητή της ανθρώπινης δημιουργικότητας, το πρώτο βήμα είναι να ενισχύσουμε τη μη συνειδητή μάθηση, κάτι που θα επιτύχουμε αν παρατηρούμε κάθε δεδομένο, πτυχή και λεπτομέρεια ενός θέματος που μας απασχολεί.
Tip: Για να γεννηθεί, ωστόσο, η δημιουργική σπίθα, θα πρέπει πρώτα να τροφοδοτήσουμε τις αποθήκες δεδομένων του εγκέφαλου μας και στη συνέχεια να τον αφήσουμε να χαλαρώσει. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο καλύτερος «αγωγός» για μια ωραία ιδέα είναι η καλή διάθεση. Επομένως, αφού έχουμε διαβάσει και παρατηρήσει όλα όσα χρειάζονται γύρω από ένα θέμα, η παρακολούθηση μιας κωμωδίας ή ενός αστείου βίντεο στο youtube ίσως μας αποφορτίσει τόσο ώστε να «κατεβάσουμε» μια ωραία ιδέα.
Μάθημα διαλογισμού
Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι ασχολούνται μακροχρόνια με τον διαλογισμό έχουν και πιο ανεπτυγμένες τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία πληροφοριών και την εστίαση της προσοχής. Επιπλέον, ο διαλογισμός μπορεί να καθυστερήσει τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Frontiers in Psychology».
Τip: Μια απλή τεχνική διαλογισμού είναι να καθίσουμε αναπαυτικά στο πάτωμα, να κλείσουμε τα μάτια, να αφήσουμε τα χέρια χαλαρά πάνω στα πόδια και να συγκεντρωθούμε στον ρυθμό της αναπνοής μας.
Πρωινοί ή βραδινοί τύποι;
Οι πρωινοί τύποι έχουν τις καλύτερες ιδέες τους αργά το βράδυ, ενώ οι νυχτόβιοι νωρίς το πρωί. Αυτό ήταν το ενδιαφέρον συμπέρασμα σχετικής έρευνας που διεξήχθη σε 428 φοιτητές από τους ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογικών Επιστημών του Κολεγίου Albion και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των Η.Π.Α. και φέρνει στο προσκήνιο την αποτελεσματικότητα της νοητικής εξάντλησης. Η εξήγηση που έδωσαν οι επιστήμονες είναι ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να καταστεί αποτελεσματικός ή μάλλον δημιουργικός όταν είναι κουρασμένος! Μια έκλαμψη δημιουργικότητας μέσα στη νοητική θολούρα… Εντούτοις, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους μπορούν να ερμηνευθούν και διαφορετικά: Οι άνθρωποι συχνά πηγαίνουμε αντίθετα με τους βιορρυθμούς μας. Έτσι, κάποιοι ξενυχτάμε κουράζοντας άσκοπα το μυαλό μας, ενώ η νοητική ικανότητά μας βρίσκεται στο φόρτε της το πρωί.
Λέμε «ναι» στην ονειροπόληση
Ας πάψουμε να νιώθουμε άσχημα επειδή «χάνουμε χρόνο», όταν το μυαλό μας ταξιδεύει και ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά. Η ονειροπόληση, όπως φάνηκε σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the NationalAcademy of Science, αντί να μειώνει την αποδοτικότητα του εγκεφάλου, φαίνεται ότι την ενισχύει! Σ’ αυτό το ενδιαφέρον συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Bar Ilan εφαρμόζοντας σε συμμετέχοντες την ασφαλή μη επεμβατική μέθοδο της ηλεκτρικής διακρανιακής εγκεφαλικής διέγερσης. Όταν λοιπόν το ήπιας έντασης ηλεκτρικό ρεύμα «χτυπούσε» τον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, πυροδοτούσε την ονειροπόληση των συμμετεχόντων. Το ενδιαφέρον ήταν ότι ενώ το μυαλό τους «ταξίδευε» ταυτόχρονα, η απόδοσή τους σε αντιληπτικά τεστ στα οποία υποβάλλονταν ήταν βελτιωμένη!