Είναι στην φύση των γυναικών να εκνευρίζονται με το παραμικρό και με πράγματα ανούσια. Η τάση αυτή ή καλύτερα το «σύνδρομο» φέρει την επιστημονική ονομασία «Ρegion-beta paradox».
Εσύ πόσο συχνά εκνευρίζεσαι;
Με το χέρι στην καρδία… πόσες φορές «έπιασες» τον εαυτό σου να εκνευρίζεται με γελοία πράγματα και καταστάσεις; Αν η απάντηση σου είναι: «Πάρα πολλές φορές», δεν είσαι η μόνη αφού το 83% του γυναικείου πληθυσμού εξάπτεται, αγχώνεται και πανικοβάλλεται για πράγματα που δεν έχουν ουσία, αφού δεν επηρεάζουν ούτε την επιβίωσή μας ούτε την υγεία ή την ψυχολογία μας.
Αν έχεις προσέξει ότι θυμώνεις επειδή:
Ο σύντροφος σου δεν σου απάντησε το τηλέφωνο.
Δεν βρίσκεις parking για να σταθμεύσεις το αυτοκίνητο σου στην υπεραγορά
Δεν θυμάσαι που έβαλες το αγαπημένο σου jean ή επειδή το φαγητό δεν είναι τόσο εύγευστο όσο περίμενες τότε σύμφωνα με τους επιστήμονες υποφέρεις από το σύνδρομο‘region-beta paradox’.
Ο Dr. Dan Todd Gilbert Καθηγητής ψυχολογίας στο «Harvard University» εξηγεί: «Όταν μας συμβαίνει κάτι πραγματικά άσχημο ενεργοποιούνται αυτόματα οι μηχανισμοί άμυνας και αντιμετώπισης που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε και να επιλύσουμε ένα πρόβλημα. Αντίθετα, όταν συμβαίνει μια μικρή ατυχία ή κάτι που δεν μας αρέσει, τότε δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε και για αυτό αισθανόμαστε μεγαλύτερο εκνευρισμό ή άγχος».
Ουσιαστικό Vs Ανούσιο πρόβλημα
1) Ουσιαστικό πρόβλημα: Όταν μια γυναίκα για παράδειγμα όταν ο γάμος ή η σχέση της περνάει σοβαρή κρίση ή όταν αρρωστήσει το παιδί της εστιάζει όλη την προσοχή στο πρόβλημα έτσι ώστε να βρει λύση για το πρόβλημα.
2) Ανούσιο πρόβλημα: Από την άλλη όταν -μιας γυναίκας- δεν της απαντάει ο σύζυγός της το τηλέφωνο, όταν την στήσει μια καλή της φίλη ή όταν της αρνηθεί –κάτι- όχι και τόσο σοβαρό ο αγαπημένος της, τότε οι μηχανισμοί της δεν θα ενεργοποιηθούν με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός να εκδηλωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Πηγή: must.magazine