spot_img
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΓιορτάζοντας τον θρίαμβο της επιστήμης του mRNA: Η Karikó και ο Weissman...

Γιορτάζοντας τον θρίαμβο της επιστήμης του mRNA: Η Karikó και ο Weissman κερδίζουν το Nobel Ιατρικής 2023!

Σήμερα, στις 2 Οκτωβρίου 2023 κυκλοφόρησε η εξαιρετική είδηση ότι δύο πρωτοπόροι στον τομέα της έρευνας του in vitro μεταγραφόμενου mRNA (in vtrio transcribed mRNA, IVT-mRNA), η Dr. Katalin Karikó και ο Dr. Drew Weissman, τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Φυσιολογίας και Ιατρικής.

Το πρωτοποριακό έργο τους έφερε επανάσταση στην ιατρική και άνοιξε το δρόμο για μερικές από τις πιο μετασχηματιστικές εξελίξεις στην υγειονομική περίθαλψη.

H Dr. Katalin Karikó και ο Dr. Drew Weissman, οι οποίοι συναντήθηκαν πάνω από ένα φωτοτυπικό μηχάνημα στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το 1998, μεταμόρφωσαν την τεχνολογία των εμβολίων. Επτά χρόνια αργότερα, δημοσίευσαν ένα εκπληκτικό εύρημα σχετικά με το IVT-mRNA, το οποίο παρέχει οδηγίες στα κύτταρα για την παραγωγή πρωτεϊνών. Μέχρι τότε, τα εμπορικά εμβόλια μετέφεραν τροποποιημένους, εξασθενημένους ιούς ή μέρη τους στο σώμα για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα εισβάλλοντα μικρόβια. Ένα εμβόλιο IVT-mRNA μεταφέρει αντίθετα οδηγίες – κωδικοποιημένες σε mRNA – που θα επέτρεπαν στα κύτταρα του σώματος να παράγουν τις δικές τους ανοσογόνες, ιϊκές πρωτεΐνες.

Όταν το IVT-mRNA εισέλθει μέσα στα κύτταρα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται αμέσως. Όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα τροποποιώντας ελαφρώς το IVT-mRNA. Mια τροποποίηση για τη βελτιστοποίηση του IVT-mRNA, η οποία προτάθηκε από τους Νομπελίστες πλέον, Karikó και Weissman, αποτέλεσε η προσθήκη των τροποποιημένων νουκλεοσιδίων, όπως της 5-μεθυλοκυτιδίνης (5-methylcytidine, 5mC) και της ψευδο-ουρίδινης (pseudo-uridine, Ψ) αντί για κυτιδίνη (C) και ουριδίνη (U), στη διαδικασία της in vitro μεταγραφής. Οι τροποποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανοσογονικότητας ως προς το ίδιο το IVT-mRNA και την αύξηση της σταθερότητάς του. Επιπλέον, ο κυτταρικός θάνατος και η τοξικότητα που προκαλείται από το συνθετικό IVT-mRNA μειώθηκαν και η εκτοπική πρωτεϊνική έκφραση αυξήθηκε.

H Dr. Katalin Karikó και ο Dr. Drew Weissman έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που διέπει τα IVT-mRNA εμβόλια κατά της COVID-19, τα οποία έχουν σώσει αμέτρητες ζωές παγκοσμίως. Η αφοσίωση, η επιμονή και η ακλόνητη δέσμευσή τους στις δυνατότητες του mRNA μας οδήγησαν σε μια νέα εποχή δυνατοτήτων εμβολιασμού και θεραπείας.

Η ιστορία τους αποτελεί έμπνευση για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντάς μας τον απίστευτο αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον κόσμο η αφοσίωση, η καινοτόμος σκέψη και η επιμονή.

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να γιορτάσουμε αυτούς τους δύο αξιόλογους επιστήμονες και τα απίστευτα επιτεύγματα που έχουν ξεκλειδώσει για όλους μας!

 

Πηγή:

https://www.nytimes.com/2023/10/02/health/nobel-prize-medicine.html

Kariko K, Buckstein M, Ni H et al (2005) Suppression of RNA recognition by Toll-like receptors: the impact of nucleoside modification and the evolutionary origin of RNA. Immunity 23:165–175

Kariko K, Muramatsu H, Welsh FA, Ludwig J, Kato H, Akira S, Weissman D. Incorporation of pseudouridine into mRNA yields superior nonimmunogenic vector with increased translational capacity and biological stability. Molecular therapy : the journal of the American Society of Gene Therapy. 2008;16(11):1833-40.

Anderson BR, Muramatsu H, Nallagatla SR, Bevilacqua PC, Sansing LH, Weissman D, Kariko K. Incorporation of pseudouridine into mRNA enhances translation by diminishing PKR activation. Nucleic acids research. 2010;38(17):5884-92.

 

Miliotou, A.N., Pappas, I.S., Vizirianakis, I.S., Papadopoulou, L.C. (2022). In Vitro-Transcribed mRNAs as a New Generation of Therapeutics in the Dawn of Twenty-First Century: Exploitation of Peptides as Carriers for Their Intracellular Delivery. In: Jurga, S., Barciszewski, J. (eds) Messenger RNA Therapeutics. RNA Technologies, vol 13. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-08415-7_10

 

* Η Δρ. Μηλιώτου είναι Συντονίστρια των Αξιολογημένων – Πιστοποιημένων Προγραμμάτων Σπουδών «Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών» και «Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου» του KES College. Στη διδακτορική της διατριβή, από το 2016, ασχολήθηκε με την επιτυχή ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας ενδοκυττάριας μεταφοράς του mRNA. Το 2020, τα αποτελέσματα από την ερευνητική της δραστηριότητα, αναφορικά με την mRNA τεχνολογία, έχουν εγκριθεί για κατοχύρωση εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας ενώ έχουν κατατεθεί και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ανδρούλλα Μηλιώτου
Ανδρούλλα Μηλιώτουhttp://noiseair.com
Η Δρ. Μηλιώτου Ν. Ανδρούλλα, είναι η Συντονίστρια των Προγραμμάτων Σπουδών "Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών" (4 έτη, Πτυχίο) και "Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου" (2 έτη, Δίπλωμα) και είναι Ανώτερη Λέκτορας στο KES College. Η κα Μηλιώτου είναι Διδάκτωρ Μοριακής Φαρμακολογίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Διάγνωσης, του Τμήματος Φαρμακευτικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πτυχίου Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, του Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΗ Δρ. Μηλιώτου είναι κάτοχος υποτροφιών για τη διεκπεραίωση των διδακτορικών της σπουδών και είναι ενεργή ερευνητικά στον τομέα της Φαρμακολογίας και της Βιοτεχνολογίας. Η Δρ. Μηλιώτου έχει επίσης συγγράψει κεφάλαια σε δύο επιστημονικά βιβλία και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Αμερική, με ομιλίες και αναρτημένες ανακοινώσεις αλλά και σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά συγγράμματα (από το 2018 – μέχρι σήμερα), με πάνω από 500 επιστημονικές αναφορές (h-index 7). Το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορά την παραγωγή και ενδοκυττάρια μεταφορά θεραπευτικών mRNAs. Το 2020, τα αποτελέσματα από την ερευνητική της δραστηριότητα έχουν κατοχυρωθεί ως δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε εθνικό επίπεδο, ενώ το 2021 δημοσιεύθηκε και η αντίστοιχη διεθνής αίτηση πατέντας. Επιπλέον, το 2022 τα ερευνητικά της αποτελέσματα έλαβαν το Βραβείο Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ για «Αξιοσημείωτο κλινικό‐εργαστηριακό έργο και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και τεχνικών για πρώτη φορά στην Ελλάδα».
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments