Τετ-α-τετ συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου,είχαν οι φοιτητές Δημοσιογραφίας και Δημοσίων σχέσεων του KES COLLEGE στο πλαίσιο τους μαθήματος τους, οι οποίοι έκλεψαν λίγο απο τον χρόνο του Υπουργού και συζήτησαν διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, τόσο για επικαιρότητα, όσο και ευρύτερα.
Απόσπασμα από την συνέντευξη:
Θέματα επικαιρότητας
Είναι μέρες Πάσχα και βλέπουμε ότι το φαινόμενο των κροτίδων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Βλέπουμε ότι οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να λάβουν μέτρα και να πατάξουν το φαινόμενο. Σας προβληματίζει αυτή η αποτυχία;
H αλήθεια είναι , ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Έγιναν και οργανωμένες προσπάθειες και σχεδιασμοί υπάρχει όμως πρόβλημα γιατί δυστυχώς πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο κάπου έχει καλλιεργηθεί από κάποιους ότι είναι έθιμο.
Μπορεί κάποιοι, να θεωρούν έθιμο αυτό της λαμπρατζιάς, αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνο. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς της Αστυνομίας, για να μπορέσει να ελεγχθεί το άναμμα της λαμπρατζιάς και να μπορούν να ληφθούν μέτρα ασφαλείας. Σε ένα βαθμό, έχουμε πετύχει να το ελέγξουμε οργανωμένα, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Κάποιοι δήμοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να έχουν ανάμειξη στο άναμμα λαμπρατζιάς και να γίνεται κάποιος έλεγχος.
Όμως δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα διότι τα αίτια του είναι πιο βαθιά. Θεωρείται το Πάσχα περίοδος που ανάβουμε ότι βρούμε μπροστά μας. Το θέμα είναι μεν ζήτημα που αφορά την αστυνομία, αλλά δεν μπορεί να εξετάζεται μόνο στο πλαίσιο της αστυνομίας. Πρέπει τέτοιες περιόδους, ο καθένας να λάβει τα μέτρα του.
Ειδικότερα, πρέπει οι ίδιες οι οικογένειες να λάβουν μέτρα με τα παιδιά τους. Είναι κρίμα απλώς γιατί παροτρύνονται κάποιοι από κάποιους άλλους και όχι μόνο για τις περιπτώσεις εμπορίας, κροτίδων αλλά και για εκείνους που κατασκευάζουν κροτίδες. Μάλιστα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κάποιοι ενθαρρύνονται από τους ίδιους τους γονείς τους. Εκεί διαπιστώνει κανείς, τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει όταν πια θα είναι αργά. Όσο το κάνουν κανείς δεν σκέπτεται τους κινδύνους. Πώς μπορείς δηλ να δικαιολογήσεις το γεγονός ότι ένας νεαρός χωρίς οποιαδήποτε γνώση, κατασκευάζει μηχανισμούς, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν από μόνοι τους μια βόμβα. Και με το παραμικρό λάθος να στοιχίζει. Είτε χέρια, δάχτυλα, μάτια ακόμη και ζωές.
Δεν παύει η αστυνομία να κάνει συνεχής επιχειρήσεις. Ξέρουμε, από πού μπορεί να προέρχονται αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις. Ξέρουμε ότι για παράδειγμα προέρχονται από τα κατεχόμενα αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις από την πράσινη γραμμή. Ξέρουμε επίσης ότι πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν από την Πύλα και εκεί κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Στο πλαίσιο του τι είναι δυνατό και επιτρεπτό να πράξουμε.
Διότι ουσιαστικά, αυτοί οι μηχανισμοί πωλούνται από Τουρκοκύπριους στη Πύλα, που δεν μπορούν να ελεγχθούν από την δική μας αστυνομία.
Εκεί λοιπόν, είναι που δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο, βλέπουμε ότι δεν έχει σταματήσει να υπάρχει εισαγωγή παράνομη, κυρίως από τα κατεχόμενα αυτών των εκρηκτικών μηχανισμών, είτε φωτοβολίδων είτε βεγγαλικών ή οποιοδήποτε άλλων, αλλά δυστυχώς ούτε καταφέραμε ως κοινωνία να σταματήσουμε την κατασκευή.
Που η κατασκευή, είναι και χειρότερη από την εισαγωγή. Η κατασκευή είναι ένα φαινόμενο, που δυστυχώς δεν μπορείς να ξέρεις πόσοι θα το επιχειρήσουν, είναι και θέμα οικογένειας.
Γι αυτό χρειάζεται η συνεργασία πολλών. Εγώ είχα δώσει και τώρα και πέρσι και πρόπερσι και υπέβαλαν σχεδιασμούς, πώς μπορούν να ελέγξουν την κάθε επικίνδυνη περιοχή, είτε αυτή είναι στα οδοφράγματα, είτε είναι η Πύλα.
Γίνεται προσπάθεια αλλά το πρόβλημα, παραμένει να μένει πρόβλημα.
Με την αποκάλυψη τόσων σκανδάλων, βλέπουμε ότι το αίσθημα δικαίου των πολιτών έχει υποβαθμιστεί εντελώς και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς έχει χαθεί. Πώς μπορεί αυτό να διορθωθεί;
Θεωρώ, ότι αυτό το οποίο περνούμε, τώρα το ότι έχει υποβαθμιστεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, είναι φυσιολογική. Γιατί, προηγουμένως, δεν γνώριζε ο κόσμος για σκάνδαλα και ζούσε κάτω από μια πλάνη η οποία δυστυχώς ήταν και οικτρή και την οποία μάλιστα σήμερα, διαπιστώνοντας ο κόσμος ότι κοροϊδευόταν τόσα χρόνια, ότι ο τάδε οργανισμός, θεσμός, λειτουργούσε χωρίς να υπάρχουν σκάνδαλα και αν έλεγαν κάποιες κουβέντες ήταν απλά λόγια χωρίς αποδείξεις, σήμερα, απογοητεύετε.
Επειδή, καταλαβαίνει ότι κακώς είχε εμπιστοσύνη. Τώρα πώς την κερδίζουμε την εμπιστοσύνη, θα κερδηθεί, εάν όλα αυτά τα σκάνδαλα τα αποκαλύψουμε, τα διερευνήσουμε και τιμωρήσουμε τους ενόχους. Εάν συνεχίζαμε ουσιαστικά να έχουμε μια κατάσταση όπου θα συγκαλύπτονταν όλα τα σκάνδαλα να μην τα αποκαλύψουμε δηλ, δεν θα τιμωρούσαν κανέναν, σίγουρα δεν θα δημιουργούσαμε την απογοήτευση που δημιουργήθηκε, στο κόσμο τώρα, όμως θα ερχόταν η ώρα που ίσως και να καταρρέαμε όπως άλλα συστήματα στον τόπο μας εξαιτίας παραλείψεων του παρελθόντος.
Μπορεί να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία στους ενόχους, όχι όμως, τιμωρία με την λογική κάποιων εφημερίδων, που λένε ότι ο τάδε ο οποίος έφαγε 300 000 έφαγε τόσα χρόνια, ο άλλος ο οποίος έφαγε 600 000 έπρεπε να φάει τα διπλάσια χρόνια.
Η απονομή της δικαιοσύνης στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, ασκείται από συγκεκριμένους ανθρώπους, τους οποίους εμπιστεύτηκε αυτή η πολιτεία, να ασκούν αυτό το καθήκον, λόγο της επιστημονικής τους εμπειρογνωμοσύνης και να κρίνουν πότε, μια ποινή είναι επαρκής ή όχι και η ποινή είναι επαρκής, όταν είναι τέτοια που μπορεί να επισύρει, που να είναι τέτοιας βαρύτητας, που να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην συνέχιση διάπραξης ενός εγκλήματος.
Εάν π.χ επιβάλλονταν ποινές που να είναι απλά χαϊδεύουμε τον εγκληματία και θα ήταν όπως παλιά, όπου π.χ ο εγκληματίας επωφελείτο της εγκληματικής του δραστηριότητας, με ένα σοβαρό οικονομικό όφελος και δεν λειτουργούσε αποτρεπτικά. Σήμερα, οι ποινές οι οποίες επιβάλλονται θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο αυστηρές, από εκείνες στο παρελθόν και εκείνο το οποίο κάνουμε και δεν γινόταν στο παρελθόν, γίνονται ενέργειες για να κατασχεθεί το ποσό ή το οποιοδήποτε όφελος το οποίο μπορεί να είχε το κατηγορούμενο πρόσωπο.
Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία εάν σήμερα καταφέρεις μέσα από τα μέτρα τα οποία θα πάρεις, και αυτό το έχω ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα, με επιστολή την οποία έχω στείλει πριν ένα ενάμιση μήνα, στην οποία ζητώ για κάθε αδίκημα που είναι πέρα του ενός έτους η ποινή φυλάκισης όπως προνοεί και ο νόμος, θα πρέπει να γίνεται έρευνα, κατάσχεσης ή δήμευσης όλου του οφέλους που προκύπτει από αυτή την εγκληματική πράξη, ούτως ώστε με αυτό τον τρόπο ο κάθε εγκληματίας ή επίδοξος εγκληματίας, πρώτον να μην επωφελείται και δεύτερο αυτή η κατάσχεσης, ή δήμευσης επιπρόσθετα με το ύψος της ποινής που θα του επιβάλλεται, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, στην επανάληψη παρόμοιας πράξης.
Έλενα Ματθαίου