spot_img
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠλαίσιο αφερεγγυότητας: Αύριο στο υπουργικό το 5ο νομοσχέδιο

Πλαίσιο αφερεγγυότητας: Αύριο στο υπουργικό το 5ο νομοσχέδιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί αύριο Παρασκευή το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας που αφορά την πρώτη κατοικία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Παράλληλα η Βουλή θα συνεχίσει τη συζήτηση επί των υπολοίπων τεσσάρων νομοσχεδίων σε έκτακτη συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η εξέτασή τους.

Μιλώντας μετά το πέρας της σημερινής κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση επί του πλαισίου αφερεγγυότητας, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας θα πρέπει να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η εξέτασή τους. «Αν ήταν δυνατό θέλαμε να είχαμε ψηφίσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας χθες», είπε, προσθέτοντας ότι η αναστολή του νόμου των εκποιήσεων δεν επιλύει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες. Όπως είπε, πέραν του ότι η αναστολή του νόμου των εκποιήσεων προκαλεί αβεβαιότητα, δεν αντιμετωπίζει τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις, τα δάνεια παραμένουν, τα επιτόκια παραμένουν, τα νοικοκυριά γονατίζουν κάτω από το βάρος του δανεισμού τους και ότι οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη.

«Οι δανειολήπτες χρειάζονται προστασία και για μας αυτή η προστασία μπορεί να δοθεί με το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Ανεξάρτητα με το αν θα ισχύσει ο νόμος των εκποιήσεων ή όχι πρέπει να ψηφιστούν αυτά τα νομοσχέδια το συντομότερο δυνατό, γιατί για εμάς είναι απαραίτητη ασπίδα τη στιγμή που οι τράπεζες απειλούν τους δανειολήπτες και δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν τα όπλα στους δανειολήπτες να εξαναγκάζουν τις τράπεζες να αναδιαρθρώνουν τα δάνεια και αν είναι δυνατό να μπορούν διαγράφουν μέρος του δανείου.

Αναφέροντας ωστόσο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα το πέμπτο νομοσχέδιο που αφορά τις διαγραφές των δανείων και την προστασία των εγγυητών, είπε ότι σήμερα έλαβαν νέες διαβεβαιώσεις ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο και ενδεχομένως να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Ανέφερε επίσης ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ολοκλήρωσης της μελέτης των νομοσχεδίων που έχει ενώπιόν της η Επιτροπή και ότι η συζήτηση θα συνεχίσει την ερχόμενη Τρίτη.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι δίνουν μάχη να περάσουν μέσα από αυτά τα νομοσχέδια πραγματικές ασφαλιστικές ρήτρες, ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες και τους μικροοφειλέτες. Εξέφρασε λύπη γιατί – όπως είπε – δεν υπάρχει σοβαρή προσπάθεια από πλευράς κομμάτων να τροποποιήσουν τα νομοσχέδια που έφερε η Κυβέρνηση.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση απέρριψε την εισήγηση των Οικολόγων κατά τη διαδικασία εξέτασης των δανείων φυσικών προσώπων και εταιρειών, από την αρχή να εξαιρούνται οι καταχρηστικές ρήτρες και οι παράνομες «φορτώσεις» των δανείων.

«Δάνεια τα οποία μπαίνουν στη διαδικασία της εξέτασης, της πτώχευσης, ή της αφερεγγυότητας πρέπει από την αρχή να απελευθερώνονται από ότι παράνομο έχουν φορτώσει οι τράπεζες και αυτό είναι ευρωπαϊκή οδηγία», είπε.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης σε μια οριζόντια διαδικασία και όχι μόνο στο 5ο νομοσχέδιο. Θα πρέπει επίσης, είπε, να υπάρξει εξασφάλιση των εγγυητών και η εξασφάλιση ειδικών κατηγοριών πολιτών όπως οι εν διαστάσει και διαζευγμένοι σύζυγοι και οι ανάπηροι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

noiseair.com
noiseair.com
Το noise είναι το νεανικό brand των φοιτητών του KES College. Το noiseair.com είναι μια νεανική ιστοσελίδα, στην οποία γράφουν αποκλειστικά φοιτητές του KES College. Το noiseair.com δημιουργήθηκε στα πλαίσια αναβάθμισης του Κλάδου Δημοσιογραφίας και Δημόσιων Σχέσεων και δίνει δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ φοιτητών και Κολλεγίου, με στόχο να αναδειχθεί η δουλειά των φοιτητών και να πάρουν μια γεύση από πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες εργασίας.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments