Τα πρώτα χελωνάκια Καρέτα-Καρέτα για το αναπαραγωγικό έτος 2015 καταγράφηκαν την 15η Ιουλίου στην παραλία στο Καλαμάκι του δήμου Φαιστού Ηρακλείου, και είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που εμφανίζονται στην Κρήτη.
«Τα πρώτα χελωνάκια για το 2015 είναι… κρητικής καταγωγής», υποστηρίζει ο σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, που υπογραμμίζει ότι το προστατευόμενο είδος της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta επισκέπτεται σταθερά την Κρήτη με σκοπό τη μέγιστη ανάγκη κάθε είδους οργανισμού, την αναπαραγωγή.
«Οι μικροί, μα πολύ δυνατοί, αγωνιστές των μόλις 6 εκατοστών όταν συναντήσουν την επιφάνεια της φωλιάς τους ξεκινούν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα, δυναμώνοντας τα πτερύγια τους για να κολυμπήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, προσπαθώντας να αποφύγουν όλους τους κινδύνους που τους παραμονεύουν», σημειώνει ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα τονίζει ότι «οι φυσικοί κίνδυνοι είναι κάτι το αναπόφευκτο», αναφέροντας ότι «οι κίνδυνοι από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι οι σημαντικότεροι και είναι αυτοί που είναι στο χέρι μας να αλλάξουν».
Σύμφωνα με τον σύλλογο, η Κρήτη αποτελεί τη δυσκολότερη ίσως περιοχή ωοτοκίας λόγω της εξαιρετικά υψηλής τουριστικής ανάπτυξης και του προβλήματος διάβρωσης των παραλιών, τονίζοντας ότι «γι’ αυτούς τους δύο τόσο σημαντικούς λόγους επιβάλλεται η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και προστασία των ακτών και κατ’ επέκταση των φωλιών και των νεοσσών των θαλασσίων χελωνών».
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας την ευθύνη της να συμβάλλει ενεργά στην προστασία του σπάνιου αυτού είδους διοργανώνει το τελευταίο διάστημα σειρά ενημερωτικών δράσεων στις έδρες των Δήμων όπου βρίσκονται οι κύριες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και ενθαρρύνει τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία τους.
Τέλος, σύντομα θα ξεκινήσουν οι εθελοντές των προγραμμάτων στην Κρήτη τις δημόσιες εκσκαφές οι οποίες είναι ανοιχτές προς το κοινό και θα ανακοινώνονται στο site των Δήμων και στην επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook.
«Είναι μια καλή ευκαιρία για να έρθει σε επαφή ο κόσμος με το σπάνιο, άγριο αυτό είδος στην πιο αθώα του μορφή. Η δύναμη της εικόνας και της επαφής είναι μεγάλη και με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε το μήνυμα του Συλλόγου να διαδοθεί ακόμα περισσότερο», υπογραμμίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.