Ο Τζιάνι Βερσάτσε ήταν Ιταλός σχεδιαστής μόδας και ιδρυτής του διεθνούς οίκου “Versace”. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας του 20ου αιώνα, με την επιρροή του να φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τις τολμηρές δημιουργίες του και τον τρόπο ζωής του.
Βιογραφία
Ο Τζιοβάνι Βερσάτσε γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1946 στο Ρέτζιο Καλάμπρια, στην Ιταλία. Πηγή έμπνευσης αποτελούσε για εκείνον η μητέρα του, η οποία ήταν μοδίστρα ευκατάστατων Ιταλών. Μικρός, περνούσε πολύ χρόνο παρακολουθώντας και βοηθώντας την μητέρα του στην μπουτίκ της. Αυτά ήταν και τα πρώτα του ερεθίσματα στον χώρο της μόδας.
Η αρχή της καριέρας του
Μετά την αποφοίτηση του από το λύκειο, εργάστηκε στην μπουτίκ της μητέρας του μέχρι και το 1972, την χρονιά που μετακόμισε στο Μιλάνο. Αφιχθείς στο Μιλάνο, άρχισε να σχεδιάζει ρούχα για διάφορους οίκους μόδας. Η πρώτη του επίσημη δουλειά ήταν για μία άσημη εταιρία ρουχισμού, όπου ο νεαρός Τζιάνι ανέλαβε για πρώτη φορά τον σχεδιασμό καλοκαιρινών ρούχων. Η πρώτη του αυτή προσπάθεια γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Αργότερα, εργάστηκε και για τον Έτσιο Νικόλζια και τον οίκο Florentine Flowers. Αυτή η συνεργασία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μοιραία για τον Βερσάτσε, αφού ο Νικόλζια του ζήτησε να επιμεληθεί τα σχέδια της επόμενης του συλλογής. Χάρις σε αυτή τη συνεργασία η καριέρα του απογειώνεται, καθώς γίνεται περιζήτητος στο χώρο της μόδας, υπογράφοντας συνεργασίες με διάφορα άλλα ατελιέ. Ατελιέ, όπως τα “Genny” της οικογένειας Τζιρομπέλι, “Complice”, “Mario Valentino” και “Callaghan”.
Με την υποστήριξη του Τζιρομπέλι, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, άνοιξε τον δικό του οίκο μόδας το 1978 με το όνομα “Gianni Versace”. Ένα χρόνο αργότερα, πραγματοποίησε την πρώτη του επίδειξη, ενώ σύντομα ο οίκος μόδας έγινε οικογενειακή υπόθεση. Ο αδερφός του Σάντο ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος και η αδερφή του Ντονατέλα, αντιπρόεδρος. Η πρώτη συλλογή του οίκου παρουσιάστηκε στη Αίθουσα Τέχνης του Μιλάνου, στις 25 Μαρτίου του 1978.
Χρυσές δεκαετίες
Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ο Τζιάνι Βερσάτσε δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία στον χώρο της μόδας. Τα ιδιαίτερα πατρόν του, τα σχέδια του εμπνευσμένα από την ιταλική μπαρόκ αισθητική και την ελληνική μυθολογία, συνδυάστηκαν με τις στιλιστικές ανάγκες της εποχής και δημιούργησαν έναν από τους πιο πετυχημένους οίκους της εποχής. Τα ρούχα αποπνέαν μεγάλο αισθησιασμό, ενώ όλα είχαν το χαρακτηριστικό σύμβολο της Μέδουσας. Δεν ήταν λίγοι οι ανταγωνιστές του που θεώρησαν τα σχέδια του έως και χυδαία.
Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους της επιτυχίας του ήταν πως ο οίκος Βερσάτσε κατείχε τον πλήρη έλεγχο των προϊόντων του από τη δημιουργία της ιδέας μέχρι και την διάθεση των ρούχων στην αγορά. Η εταιρεία είχε τον απόλυτο έλεγχο στην εταιρεία Alias που κατασκεύαζε το 80% των ρούχων. Επομένως, η έμφαση στην λεπτομέρεια και την ποιότητα ξεχώρισαν τον οίκο Βερσάτσε ανάμεσα σε πολλούς άλλους.
Παρά την κριτική που δέχθηκε, έστρεψε τον κόσμο της μόδας στις διασημότητες, κάτι που υφίσταται μέχρι και σήμερα. Οι επιδείξεις του έμοιαζαν με ροκ συναυλίες, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν διάσημοι φίλοι του σχεδιαστή, όπως ο Έλτον Τζον, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Μαντόνα κ.ά. Οι καλεσμένοι ήταν ένας από τους λόγους που χιλιάδες φωτογράφοι περικύκλωναν τα γραφεία και τους χώρους των επιδείξεων. Επιπλέον, ως μοντέλα συμμετείχαν μερικά από τα σούπερμοντελ της εποχής, ανάμεσά τους η Σίντι Κρόφορντ και η Λίντα Εβατζελίστα.
Με την διεθνούς αναγνώριση του Βερσάτσε, ακολούθησε και η ίδρυση πολλών μπουτίκ έξω από τα σύνορα της Ιταλίας. Δημοσίευσε πολυτελή άλμπουμ με φωτογραφίες και σχέδια σε συνεργασία με τον φωτογράφο Ρίτσαρντ Άβεντον, με τον οποίο υπήρξε χρόνια συνεργάτης. Επιπλέον, εργάστηκε πάνω σε θεατρικά κουστούμια για την όπερα και το μπαλέτο.
Το 1993 διαγνώστηκε με καρκίνο και ενώ νίκησε την ασθένεια, μεταβίβασε πολλές από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις σε διάφορα μέλη της οικογένειας του. Σκοπός ήταν να αποσυρθεί ο ίδιος μαζί με τον σύντροφο του στο σπίτι του στο Μαϊάμι Μπιτς, της Φλόριντα. Εκείνη την περίοδο, ζούσε την καλύτερη εποχή της ζωής του.
Ωστόσο, η επιτυχημένη ζωή του Ιταλού σχεδιαστή έμελλε να τελειώσει στις 1 5 Ιουλίου του 1993.
Το τραγικό του τέλος
Ο Τζιάνι Βερσάτσε δολοφονήθηκε από τον κατά συρροή δολοφόνο Άντριου Κιουνάναν, έξω από την πόρτα του σπιτιού του. Ενώ επέστρεφε στην οικία του, μετά από την καθιερωμένη πρωινή του βόλτα στο Ocean Drive, ο Κιουνάναν έχοντας στήσει ενέδρα, τον πυροβόλησε δύο φορές. Το επόμενο διάστημα, οι έρευνες επικεντρώθηκαν όχι μόνο στα κίνητρα του δράστη, ο οποίος έθεσε τέρμα στη ζωή του μερικές μέρες αργότερα, αλλά και στην ενδεχόμενη σχέση μεταξύ τους.
Μετά τον θάνατο του Τζιάνι, τον οίκο ανέλαβε η αδερφή του Ντονατέλα, η οποία τον οδήγησε σε ακόμα υψηλότερα μονοπάτια επιτυχίας. Ο οίκος Βερσάτσε αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας, ένα παράδειγμα επιχειρηματικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας που έμεινε στην ιστορία. Εν κατακλείδι, ευχής έργων θα ήταν να τιμωρηθεί ο δολοφόνος του Βερσάτσε, καθώς στέρησε ένα από τα μεγαλύτερα «είδωλα» στον χώρο της μόδας.