spot_img
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜάγια Παναγή: «Η αερογραφία είναι περισσότερο τεχνική παρά δεξιότητα»

Μάγια Παναγή: «Η αερογραφία είναι περισσότερο τεχνική παρά δεξιότητα»

Όταν η ζαχαροπλαστική συναντά την αερογραφία, δημιουργούνται μοναδικά έργα τέχνης που συνδυάζουν γεύση και αισθητική. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η Μάγια Παναγή η οποία ασχολείται επαγγελματικά με την αερογραφία στη ζαχαροπλαστική, μας αποκαλύπτει τη διαδικασία πίσω από κάθε έργο τέχνης της τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αλλά και τις εμπνεύσεις που καθοδηγούν κάθε δημιουργική της διαδικασία.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την αερογραφία;

Ασχολούμαι με την αερογραφία τα τελευταία 4 χρόνια.

Tι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος τέχνης;

Η αγάπη μου για τη  ζαχαροτεχνική με έσπρωχνε συνεχώς στην αναζήτηση νέων τεχνικών και μεθόδων και η χρήση της αερογραφίας είναι η μέθοδος που πραγματικά ζωντανεύει ένα έργο.

Ποια είναι η εκπαίδευση και η εμπειρία σας στη ζαχαροπλαστική και την αερογραφία;

Για τα 10 χρόνια που ασχολούμαι με τους τομείς αυτούς, έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχω συμμετάσχει σε διαγωνισμούς στην Κύπρο και στη Βουλγαρία. Κέρδισα το πρώτο βραβείο δύο φορές με έργα μου στα οποία η αερογραφία ήταν το κλειδί της επιτυχίας.

Η αερογραφία είναι τεχνική ή δεξιότητα;

Η αερογραφία είναι περισσότερο τεχνική παρά δεξιότητα την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διδαχθεί μέσα από σεμινάρια τα οποία παρέχω. Εννοείται φυσικά ότι κάθε τεχνική βελτιώνεται και γίνεται καλύτερη όσο περισσότερο τη χρησιμοποιείς.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας στοιχεία ή θέματα που χρησιμοποιείτε συχνά στα αερογραφημένα ζαχαροπλαστικά σας έργα;

Κυρίως θέματα από τη φύση, παραμυθόκοσμος, παιδικά θέματα αλλά κυρίως με ενθουσιάζουν οι δημιουργίες γλυκών από διάφορα αντικείμενα, φρούτα ή φαγητά, όπου με τον αερογράφο τα «ζωντανεύω» και γίνονται σαν αληθινά που με δυσκολία μπορείς να τα ξεχωρίσεις από τα πραγματικά.

Ποιες είναι οι τεχνικές αερογραφίας που χρησιμοποιείτε για τη δημιουργία των σχεδίων σας σε γλυκά;

Βασικές τεχνικές είναι: 3D, Ombre effect, Σκίαση και διάφορα εφέ.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κατά τη δημιουργία αερογραφημένων ζαχαρωτών έργων;

Η χρήση του αερογράφου στη διακόσμηση ζαχαροκατασκευών επιφέρει ένα όντως εντυπωσιακό αποτέλεσμα αλλά παράλληλα έχει και κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσεις, όπως: Να καταφέρεις τη σωστή σκίαση, ιδιαίτερα όταν αναμιγνύονται χρώματα καθώς ο πολύς ψεκασμός μπορεί να επιφέρει ένα πιο σκοτεινό αποτέλεσμα. Επίσης, το στέγνωμα και η απορρόφηση του χρώματος θέλει προσοχή καθώς τα υλικά πάνω στα οποία ψεκάζεις δεν είναι τα ίδια σε υφή και  αυτό μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ακόμα μια πρόκληση είναι ο παράγοντας υγρασία και θερμοκρασία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κύπρο με τις ψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν τα χρώματα πάνω στα υλικά.

Πώς εμπνέεστε για να δημιουργήσετε νέες και μοναδικές σχεδιαστικές ιδέες;

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού. Αν είσαι παρατηρητικός και δεκτικός στο χώρο γύρω σου. Εμπνέομαι από τη φύση, την τέχνη, από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά μου αρέσει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω σχέδια και χρωματισμούς.

Ποια είναι η αγορά ή οι πελάτες που συχνά ζητούν τα ζαχαρωτά αερογραφημένα έργα σας;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αγορά που να έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε δημιουργίες στις οποίες έγινε χρήση αερογράφου. Εξάλλου αυτό δεν είναι εύκολα αντιληπτό. Πελάτες μου είναι ο κάθε άνθρωπος με αισθητική αντίληψη που εντυπωσιάζεται από το αποτέλεσμα που έχει μπροστά του. Έχω συνεργασίες και με διακοσμητές που αναλαμβάνουν τη διακόσμηση διαφόρων events, τους οποίους προμηθεύω τα γλυκά μου στο θέμα της επιλογής τους.

Πώς αντιδρούν οι πελάτες σας στα αερογραφημένα ζαχαρωτά έργα σας και ποια είναι τα πιο δημοφιλή κομμάτια.

Οι πελάτες μου είναι πολύ ευχαριστημένοι με τη δουλειά μου και αντιδρούν με ενθουσιασμό, έκπληξη πολλές φορές γιατί δεν περίμεναν το αποτέλεσμα να είναι τόσο συναρπαστικό και με πολύ χαρά. Τα δημοφιλή κομμάτια μου είναι αυτά που παρουσιάζουν θέματα από παραμύθια, παιδικά και από τη φύση.

 

Που μπορεί κάποιος να σας βρει;

Μπορείτε να με βρείτε στο Instagram στο προφίλ Maya’s Flavours. Στο τηλέφωνο 97797754 και στέλνοντας μου email στο panayi.maya@gmail.com. Σύντομα ετοιμάζω και ιστοσελίδα με το δικό μου e-shop στο οποίο επίσης θα υπάρχουν και σχετικές πληροφορίες για τα σεμινάρια και εργαστήρια στη χρήση αερογράφου που προσφέρω για όσους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες θα ήθελαν να μάθουν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τον αερογράφο στη δουλειά τους.

noiseair.com
noiseair.com
Το noise είναι το νεανικό brand των φοιτητών του KES College. Το noiseair.com είναι μια νεανική ιστοσελίδα, στην οποία γράφουν αποκλειστικά φοιτητές του KES College. Το noiseair.com δημιουργήθηκε στα πλαίσια αναβάθμισης του Κλάδου Δημοσιογραφίας και Δημόσιων Σχέσεων και δίνει δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ φοιτητών και Κολλεγίου, με στόχο να αναδειχθεί η δουλειά των φοιτητών και να πάρουν μια γεύση από πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες εργασίας.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments