Τι οδηγεί τόσους ανθρώπους στα νοσοκομεία αλλά και σε αρρώστιες χρόνιες; Πόσοι γνωρίζουν τον Γολγοθάς ενός αιμοκαθαριζόμενου; Ποιες οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της αιμοκάθαρσης στη ζωή των ασθενών; Οι μακροπρόθεσμες ασθένειες όπως είναι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που βρίσκετε στα τελικά της στάδια λεγόμενη και ως ΧΝΑΤΣ οδηγεί πολλούς ασθενείς στην αδράνεια αλλά και στη υψηλή κατανάλωση πόρων. Όταν ένας ασθενής φτάσει σε αυτό το στάδιο τότε όλα είναι πολύ δύσκολα τόσο για τον ίδιο αλλά και για το συγγενικό του περιβάλλον. Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια ύπουλη ασθένεια αφού κάνει τα σημάδια της συνήθως στα τελευταία της στάδια ,γεγονός που οδηγεί τον ασθενή προ τετελεσμένων γεγονότων.
Ας αρχίσουμε με το τι εννοούμε αιμοκάθαρση που αρκετοί δεν γνωρίζουν. Αιμοκάθαρση είναι η διαδικασία εισαγωγής του ασθενούς σε τεχνητό νεφρό αλλά και η ανακύκλωση του αίματος ούτος ώστε να αφαιρεθούν οι τοξίνες που μένουν στο οργανισμό. Υπάρχουν τρείς τρόποι αντικατάστασης του νεφρού οι οποίοι είναι η μεταμόσχευση, η αιμοκάθαρση και η περιτονιακή κάθαρση που γίνεται στο σπίτι.
Η ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ;
Το κέντρο μοριακής Ιατρικής του πανεπιστημίου Κύπρου ερευνά τα τελευταία 10 χρόνια για το θέμα αυτό και ανάφεραν ότι οι μεταλλάξεις στα γονίδια COL4A3 και COL4A4 επιφέρουν μια κατάσταση που ονομάζεται Νεφροπάθεια της λεπτής βασικής μεμβράνης όπου μπορεί να προκληθεί νεφρική βλάβη αλλά και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Σε προϋπάρχουσες μελέτες σύμφωνα με το κέντρο μοριακή ιατρικής , έδειξα ότι οι μεταλλάξεις ήταν σε ήπια μορφή και την ονόμαζαν καλοήθης αιματουρία.
Στην Κύπρο ένα ποσοστό 80% των ασθενών (άνω των 50)πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ενώ το 15% είναι στα τελικά στάδια νεφρικής ανεπάρκειας και πρέπει να τύχουν αιμοκάθαρσης ή ακόμα και μεταμόσχευσης. Επίσης αναφέρθηκαν ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν έχουν κάποια συμπτώματα μέχρι τα βαθιά γεράματα ενώ ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει την ασθένεια.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν Κύπριοι πολίτες που έχουν το σύνδρομο της αιματουρίας όπου βοηθούν στην ομαλή και λειτουργική λύση του προβλήματος αλλά και στην πιθανή αντιμετώπιση του.
Πως το βιώνει ο ασθενής ;
Πριν την ένταξη του ασθενή στο πρόγραμμα αποκατάστασης του νεφρού μέσο της αιμοκάθαρσης θα πρέπει να περάσει από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αλλά και η προετοιμασία του ασθενούς για την σωστή ένταξη του στην διαδικασία αυτή. Μια διαδικασία πολύ βάναυση και πολύωρη δια τον λόγο ότι ο ασθενής επισκέπτεται 3-4 φορές την βδομάδα το νοσοκομείο για 4 ώρες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του .Με την καταστροφή του νεφρού συνεπάγεται και η μη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού του συστήματος αφού οι επισκέψεις στην τουαλέτα μειώνονται ή και σταματούν. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το πώς θα μεταβούν στο νοσοκομείο όταν είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και πόσο θα στοιχίσει στον ασθενή η μεταφορά του στις νοσοκομειακές μονάδες αλλά και η λήψη των απαραίτητων φαρμάκων που δεν είναι και λίγα.
Ρωτήσαμε τον κύριο Ανδρέα Μυλωνά πως βιώνει την πρόσφατη του εισαγωγή στην μονάδα αιμοκάθαρση και κατά πόσο άλλαξε η ζωή του.
Το 2012 είχα αρρωστήσει με γρίπη και θεώρησα σωστό να μείνω σπίτι μου για ανάρρωση. Μετά από φρικτούς πόνους στην πλάτη οδηγήθηκα στον καρδιολόγο μου νομιζόμενος ότι είχα καρδιακό πρόβλημα, αλλά ο γιατρός με διαβεβαίωσε ότι η καρδιά μου λειτουργούσε κανονικά και με έστειλε στα επείγοντα του νοσοκομείου Λευκωσίας .Οι πόνοι ήταν ανυπόφοροι και η καθυστέρηση μεγάλη. Μετά από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις οι γιατροί μου είπαν ότι πάσχω από νεφρική ανεπάρκεια εδώ και χρόνια και οι νεφροί μου είναι άχρηστοι. Από τότε ξεκίνησε και το μαρτύριο μου αφού 3 φορές την βδομάδα πρέπει να είμαι παρόν στην πιο ανώδυνη διαδικασία του τεχνητού νεφρού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες μηχανές για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα να μας βάζουν σε περίεργες ώρες ακόμη και μεταμεσονύκτια. Πριν 2 μέρες άνοιξε ακόμη μια αίθουσα με μηχανήματα για να μπορεί να στηρίξει τους ασθενείς που μέρα με την μέρα πολλαπλασιάζονται. Καθημερινά το βάσανο μας είναι η μεταφορά και το κόστος της μεταφοράς αφού τα παιδιά μου έχουν πάρει όλο το βάρος της διαδικασίας και έχουν κανονίσει την δική τους ζωή με βάση τις δικές μου ανάγκες μιας και είμαι 82 ετών και δεν μπορώ να μετακινούμε αλλά ούτε και να αυτοσυντηρούμαι μόνος μου. Ήμουν ένας άνθρωπος δραστήριος και με πολλές ασχολίες αφού διατηρούσα την δική μου δουλειά και στα 82 μου χρόνια πήγαινα καθημερινά για εργασία μέχρι που ήρθε η αρρώστια στη ζωή μου. Από τότε που διαγνώστηκα με νεφροπάθεια η ζωή μου έχει αλλάξει ριζικά γιατί δεν μπορώ να κινηθώ με άνεση και η απαγόρευση του να καταναλώνω νερό γίνεται ακόμη πιο δύσκολη πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη είναι στα ύψη .Η ποσότητα κατανάλωσης νερού κυμαίνεται στα 500 ml ημερησίως που είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Το μόνο που εύχομαι ένα χρόνο μετά την αιμοκάθαρση είναι η λύση του προβλήματος και η επανένταξη μου στην κοινωνία χωρίς περιορισμούς και χωρίς πρέπει και μη.
Αναστασία Νικολάου
www.anastasia-press.com