spot_img
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕνδεχόμενη συνεργασία Κύπρου-Ιορδανίας

Ενδεχόμενη συνεργασία Κύπρου-Ιορδανίας

Την ενεργοποίηση τεχνικών επιτροπών για συζήτηση των τεχνικών λεπτομερειών μιας ενδεχόμενης μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, ανακοίνωσαν Κύπρος και Ιορδανία.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη με τον Ιορδανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Σαΐφ, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο στον τομέα της ενέργειας και δεν απέκλεισε η επόμενη συνάντηση σε Υπουργικό επίπεδο να είναι τριμερής (Ιορδανία – Ελλάδα – Κύπρος) ή και τετραμερής (Αίγυπτος – Ιορδανία – Ελλάδα – Κύπρος).

Η συνάντηση στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Λακκοτρύπη στην Ιορδανία το Σεπτέμβριο του 2014 και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αμάν πριν ενάμισι μήνα.

«Με βάση και το μνημόνιο που υπογράφηκε το 2014 κατά την επίσκεψή μου στην Ιορδανία συμφωνήσαμε όπως ενεργοποιηθούν οι τεχνικές ομάδες για να συζητήσουν τεχνικές λεπτομέρειες πλέον μιας πιθανής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Σαΐφ και πρόσθεσε: «Με αυτή την προσπάθεια θέλουμε να διερευνήσουμε τις απαραίτητες υποδομές, τι υπάρχει, τι χρειάζεται, είτε αυτό αφορά υποθαλάσσιους αγωγούς, είτε αυτό αφορά υγροποιημένο φυσικό αέριο, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή η Ιορδανία εισάγει για τις δικές της ανάγκες».

«Οι δύο χώρες», πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε τη δουλειά για να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τις σχέσεις μας τόσο σε εμπορικό όσο και τεχνικό και οικονομικό επίπεδο».

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Σαΐφ ανέφερε ότι η ενέργεια είναι από τους κύριους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες θα κτίσουν μακροχρόνιες σχέσεις.

«Περίπου το 97% των ενεργειακών αναγκών στην Ιορδανία είναι από εισαγωγές και θεωρούμε την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο σε σχέση με τη δυνητική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών», τόνισε.

Λέγοντας ότι οι τεχνικές ομάδες μεταξύ των δύο χωρών θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα εξετάσουν «τον ίδιο χάρτη», όπως είπε, ο κ. Σαΐφ αναφέρθηκε στο εξελισσόμενο περιφερειακό δίκτυο φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στην περιοχή και στη θέση της χώρας του στο δίκτυο αυτό.

«Δεν μιλάμε μόνο για τη βραχυπρόθεσμη συνεργασία, είμαστε εδώ πραγματικά για να εξετάσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία και θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό την υποδομή που υπάρχει ώρα αλλά και την υποδομή που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο κοντινό μέλλον», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησαν την πιθανότητα θέσπισης ενός τριμερούς ή τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, ο κ. Σαΐφ είπε ότι αυτό ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

«Σίγουρα εξετάζουμε το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα υποδομή, τις υπάρχουσες διαδρομές ή τη δυνητική υποδομή ώστε να εργαστούμε καλύτερα. Νομίζω αυτό που συμφωνήσαμε με τον Υπουργό είναι ίσως την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε θα μπορούσε να είναι τριμερής ή τετραμερής συνάντηση όπου Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιορδανία και η Κύπρος θα μπορούσαν να συναντηθούν και να συζητήσουν ενδεχόμενη συνεργασία σε αυτό το επίπεδο».

Η Ιορδανία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, φέρεται να επιθυμεί την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο. Αυτή τη στιγμή καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ολλανδική Shell, αφού η εισαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο μέσω του Σινά έχει διακοπεί λόγω τρομοκρατικών ενεργειών. Μια συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, εκτιμάται, ενδεχομένως να προϋποθέτει μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και απ` εκεί τη μεταφορά του στην Ιορδανία. Μελετούνται δύο λύσεις είτε μέσω αγωγού, είτε με τη μέθοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι ίδιες πηγές υποδεικνύουν πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από τη διαφαινόμενη προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Περαιτέρω η προσέγγιση αυτή θεωρείται ως φυσιολογική εξέλιξη αφενός λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και των πολλών συμβολαίων παροχής φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία λήγουν και αφετέρου υπό το φως της διακοπής της παροχής του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Μια συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας προϋποθέτει, όπως αναφέρουν, την έλευση αγωγών μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, αφού η όδευση φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω Λιβάνου και Συρίας αυτή τη στιγμή θεωρείται αδύνατη.

noiseair.com
noiseair.com
Το noise είναι το νεανικό brand των φοιτητών του KES College. Το noiseair.com είναι μια νεανική ιστοσελίδα, στην οποία γράφουν αποκλειστικά φοιτητές του KES College. Το noiseair.com δημιουργήθηκε στα πλαίσια αναβάθμισης του Κλάδου Δημοσιογραφίας και Δημόσιων Σχέσεων και δίνει δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ φοιτητών και Κολλεγίου, με στόχο να αναδειχθεί η δουλειά των φοιτητών και να πάρουν μια γεύση από πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες εργασίας.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments