02/02/2021
*Της Μαρκέλλας Σιαρλή
Φωτοαποτρίχωση – IPL:
(Αποτρίχωση με έντονο παλμικό φως/Intense Pulse Light)
Η Φωτοαποτρίχωση είναι η μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιούμε έντονο πολυχρωματικό παλμικό φως για να καταστρέψουμε τον τριχικό θύλακα. Η λέξη Φωτοαποτρίχωση – IPL προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων: “Intense Pulse Light” που σημαίνουν Αποτρίχωση με έντονο παλμικό φως.
Πριν την εφαρμογή της Φωτοαποτρίχωσης πρέπει να γίνει επιλογή των κατάλληλων παραμέτρων, ανάλογα με το χρώμα και τη διάμετρο της τρίχας. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η τρίχα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη αφού η πελάτισσα αισθάνεται μόνο ελαφριά θερμότητα. Η συσκευή αποτελείται από έναν επίπεδο κρύσταλλο που ακουμπά την επιδερμίδα και απελευθερώνει το φώς το οποίο απορροφάται από τη μελανίνη του τριχικού θύλακα με αποτέλεσμα την καταστροφή της δομής της τρίχας. Μακροπρόθεσμα οι τρίχες εξαφανίζονται ή μετατρέπονται σε χνούδι. Πολύ καλά αποτελέσματα παρατηρούνται σε άτομα που παρουσιάζουν ψευδοθυλακίτιδα. Μειώνει τις κοκκινίλες και τον ερεθισμό τού δέρματος, κάτι το οποίο μπορεί να υπάρχει με άλλες μεθόδους. Δεν είναι αναγκαία η αναισθησία της περιοχής αλλά απαραίτητη είναι η χρήση προστατευτικών γυαλιών τόσο από την αισθητικό όσο και από την πελάτισσα. Θεωρείται γρήγορη μέθοδος και καλύπτει μικρές αλλά και μεγάλες επιφάνειες τού σώματος. Η μόνη παρενέργεια που μπορεί να παρουσιαστεί είναι η φωτοαλλεργία σε άτομα με προδιάθεση ή σε άτομα που παίρνουν φάρμακα τα οποία τους κάνουν φωτοευαίσθητους. Επίσης η μέθοδος απαγορεύεται σε εγκύους και αποφεύγεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Laser:
(Ενίσχυση Φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας/ Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)
Το 1995 δόθηκε για πρώτη φορά επίσημα από το Food and Drug Administration των Ηνωμένων πολιτειών η έγκριση για χρήση των Laser στον άνθρωπο για σκοπούς αποτρίχωσης. Η λέξη Laser προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων: “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” που σημαίνουν Ενίσχυση Φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας. Από το 1917 ο Albert Einstein είχε δείξει τη δυνατότητα ύπαρξης της εξαναγκασμένης εκπομπής ακτινοβολίας αλλά το 1960 ο Theodore Maiman πέτυχε την λειτουργία Laser Ρουμπινιού. Η μέθοδος ανακαλύφθηκε όταν στην προσπάθεια απομάκρυνσης σημαδιών σε κάποια σημεία παρατηρήθηκε και απομάκρυνση της τριχοφυΐας.
Το Laser χρησιμοποιεί μήκος κύματος φωτός το οποίο απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας. Η φωτεινή ενέργεια που στη συνέχεια μετατρέπεται σε θερμική καταστρέφει τον τριχικό θύλακα της τρίχας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της. Με το Laser αποτριχώνονται τόσο μικρές, όσο και μεγάλες περιοχές. Το Laser έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις τρίχες που βρίσκονται στο αναγενές στάδιο, στις σκούρες τρίχες με αυξημένα επίπεδα μελανίνης, αλλά όχι στις ξανθές τρίχες ή στο χνούδι, όπου η μέθοδος δεν ενδείκνυται. Οι πιθανές βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις εφαρμογές Laser είναι η ερυθρότητα, το οίδημα, η υπερμελάγχρωση, η υπομελάγχρωση/ουλή τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι παροδικά.
Ποια μέθοδο να διαλέξω;
Τόσο η Φωτοαποτρίχωση όσο και το Laser έχουν πολύ καλά αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της τριχοφυΐας. Είναι πλέον οι πιο σίγουρες μέθοδοι μόνιμης απαλλαγής των ανεπιθύμητων τριχών από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία του προσώπου και του σώματος. Μόνιμη αποτρίχωση εννοείται η αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας, υπεύθυνων για την επανέκφυση της τρίχας. Σε αυτό στοχεύει η Φωτοαποτρίχωση και το Laser.
Συμβουλή: και οι δύο μέθοδοι αποτρίχωσης πρέπει να αποφεύγονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η επιδερμίδα μαυρίζει.
*Η Μαρκέλλα Σιαρλή είναι Συντονίστρια Προγραμμάτων Σπουδών Αισθητικής Τριετούς και Τετραετούς Φοίτησης, στο KES COLLEGE