Λονδίνο: Η γιόγκα ίσως είναι ένας καλός τρόπος προστασίας της υγείας της καρδιάς, ειδικά για άτομα που δεν μπορούν να αθληθούν έντονα, σύμφωνα με ολλανδική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χαλαρωτική επίδραση που έχει η γιόγκα στον οργανισμό, συμβάλλει στη μείωση του στρες, το οποίο σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις και την υπέρταση.
Οι ειδικοί επανεξέτασαν 37 μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος σχεδόν 3.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα συνδέεται με μείωση των παραγόντων καρδιακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και η χοληστερόλη.
Αν και ως μορφή άσκησης δεν συνυπολογίζεται στις διεθνείς συστάσεις για την σωματική δραστηριοποίηση που όλοι πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να παραμένουμε υγιείς, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μπορεί να έχει οφέλη.
Η γιόγκα, ως γνωστόν, είναι μια αρχαία μορφή εκγύμνασης που επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση, την ευλυγισία και τον έλεγχο της αναπνοής για την ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας.
Αν και υπάρχουν αρκετά είδη γιόγκα, κανένα δεν είναι αρκετά έντονο ώστε να μπορεί να προσμετρηθεί στα 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια γυμναστική που σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος κάθε εβδομάδα για να διατηρείται σε καλή υγεία.
Η καθηγήτρια Μύριαμ Χουνικ, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Erasmus» στο Ρότερνταμ, θέλησε να μελετήσει την επίδραση της γιόγκα στην υγεία της καρδιάς.
Συγκριτικά με την απουσία σωματικής άσκησης, η γιόγκα μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και αύξησης της χοληστερόλης. Αλλά αν συγκριθεί με μορφές γυμναστικής, όπως το έντονο περπάτημα ή το τρέξιμο, η γιόγκα δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη, στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γιόγκα ενδεχομένως να είναι πολύ χρήσιμη και να αξίζει κανείς να την υιοθετήσει στο πλαίσιο ενίσχυσης της υγείας του», επισημαίνει η Δρ Χουνικ.
Πηγή: news.in.gr