spot_img
HomeΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗΟικολογικό Πρόβλημα στην Κύπρο: Τρόποι και ενέργειες αντιμετώπισης

Οικολογικό Πρόβλημα στην Κύπρο: Τρόποι και ενέργειες αντιμετώπισης

Είναι γενικώς παραδεκτό, ότι το οικολογικό πρόβλημα στην Κύπρο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Προκειμένου να «διαγραφεί» ο όρος «οικολογικό πρόβλημα» από την λίστα των φαινομένων, θα πρέπει οι πολίτες, οι οργανώσεις, τα συμβούλια και οι επιτροπές να αναλάβουν περαιτέρω τις ευθύνες τους.
Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι µε αμέτρητους κινδύνους που απειλούν τις ζωές, τις περιουσίες και τον τρόπο διαβίωσής τους. Η γρήγορη συσσώρευση του διοξειδίου του άνθρακα, των αποβλήτων και των απεριόριστων χιλιάδων ρύπων στην ατμόσφαιρα, έχουν καταστεί απειλή σε όλους τους τομείς της ζωής, δράσης και υγείας, εξαιτίας της περιβαλλοντικής μελαγχολίας. Η οικολογική καταστροφή που απειλεί όλο τον κόσμο εστιάζεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά και κυρίως την απάθεια και αδιαφορία.
Ως εκ τούτου, υπάρχουν λύσεις για αντιμετώπιση του οικολογικού προβλήματος, το οποίο απασχολεί τα κυπριακά δρώμενα, και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια. Το οικολογικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη μείωση των ρύπων κατανάλωσης και εκτροφής ζώων που παράγουν μεθάνιο. Θα πρέπει να εφαρμόζεται μια σειρά νομοθεσιών σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων, όπως η διαχείριση αποβλήτων, ο έλεγχος της ρύπανσης των νερών και του εδάφους, η κλιματική δράση, η προστασία και διαχείριση της φύσης.
Παράλληλα, άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου είναι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η αλλαγή οικονομικών συμπεριφορών και ο περιορισμός στην κατανάλωση. Η κοπή δέντρων για λόγους χρήσης, κατανάλωσης, ή δημιουργίας προϊόντων δεν οδηγεί παρά μόνο σε επιπτώσεις και μη επιθυμητά αποτελέσματα.
Σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν μεγάλος αριθμός μη κυβερνητικών οργανώσεων (NGOs) και άλλων επαγγελματικών οργανισμών. Με τις δράσεις τους εμπλέκονται στα δρώμενα του τόπου και ευαισθητοποιούν τόσο τους πολίτες, καθώς συνεισφέρουν και σε απόψεις με θετικό τρόπο για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι όμως ικανοποιητικός ο αριθμός των πολιτών που δείχνουν να ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορεί μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, να υιοθετήθηκε μεγάλος αριθμός νομοθετημάτων στο εθνικό δίκαιο, αλλά οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος χρήζουν συμπλήρωσης. Επομένως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να προτείνει νέες νομοθεσίες περί προστασίας του περιβάλλοντος, να εγκριθούν, να θεσπίζονται και να τηρούνται από τους πολίτες.
Εν κατακλείδι, οι πολιτικοί θα πρέπει να παύσουν να εξαρτώνται και να επηρεάζονται από διάφορα τμήματα του εκλογικού σώματος. Να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, παροτρύνοντας τους πολίτες να εφαρμόζουν την τακτική της ανακύκλωσης. Να προτείνουν ιδέες για γρήγορη και εύκολη ανακύκλωση και να δίνουν θετικά μηνύματα προς τον κόσμο.

Γεωργία Ανδρέου
Γεωργία Ανδρέουhttp://noiseair.com
Η Γεωργία Ανδρέου είναι 2ετής φοιτήτρια στο Πρόγραμμα σπουδών «Δημοσιογραφία με Δημόσιες Σχέσεις» στο KES College. Της αρέσει να καταπιάνεται με διάφορα προβλήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία και όχι μόνο.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments