spot_img
HomeΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑΞέρατε ότι το Cranberry μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις;

Ξέρατε ότι το Cranberry μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις;

Της Δρ. Ανδρούλλας Ν. Μηλιώτου

Δεν πρόκειται πλέον για μύθο. Νέα στοιχεία και ευρήματα από μια παγκόσμια μελέτη δείχνουν ότι ο χυμός cranberry και τα προϊόντα συμπληρωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε γυναίκες, παιδιά και άτομα που είναι επιρρεπή σε ουρολοιμώξεις μετά από ιατρικές διαδικασίες.
Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύονται αυτό το μήνα στο Cochrane Reviews αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα cranberry προσφέρουν σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης ουρολοιμώξεων, μεταξύ άλλων:
• Ο κίνδυνος των γυναικών για επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις μειώθηκε κατά περισσότερο από 25%
• Ο κίνδυνος σε παιδιά μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%.
• Ο κίνδυνος σε άτομα ευαίσθητα σε ουρολοίμωξη μετά από ιατρικές παρεμβάσεις μειώθηκε κατά περίπου 53%

Ιατροί και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Flinders και το Νοσοκομείο Παίδων στο Westmead κατέληξαν σε αυτά τα ευρήματα σχετικά με τα πιθανά οφέλη των προϊόντων cranberry για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων εξετάζοντας 50 πρόσφατες μελέτες που περιελάμβαναν σχεδόν 9.000 συμμετέχοντες.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jonathan Craig, PhD, αντιπρόεδρος και εκτελεστικός κοσμήτορας της Σχολής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Flinders, εξηγεί σε δελτίο τύπου ότι τα πραγματικά οφέλη των προϊόντων cranberry έγιναν σαφή όταν οι ερευνητές διεύρυναν το πεδίο της ανασκόπησης για να συμπεριλάβουν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα κλινικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι ο χυμός cranberry μπορεί να αποτρέψει την ουρολοίμωξη σε ευαίσθητα άτομα.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενώ τα προϊόντα cranberry βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε γυναίκες με συχνές υποτροπές, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί περαιτέρω ποιος με ουρολοιμώξεις θα ωφεληθεί περισσότερο από τα προϊόντα cranberry. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα νέα αυτά δεδομένα δεν δείχνουν κάποιο όφελος για τους ηλικιωμένους, τις εγκύους ή σε άτομα με προβλήματα κένωσης της ουροδόχου κύστης.

Πώς το οξύ από τα cranberries μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων;
Η Δρ Μαρία Σοφοκλή, Γυναικολόγος, Ιατρική Διευθύντρια του Women’s Healthcare of Princeton, New Jersey, λέει στο Healthline ότι αυτή η έρευνα παρέχει την επιβεβαίωση αυτού που πολλοί άνθρωποι ήδη πίστευαν ότι είναι αλήθεια – ότι η οξίνιση των ούρων με προϊόντα cranberry όντως αποτρέπει την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων και επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Εδώ και δεκαετίες, η ιδέα της χρήσης των cranberries ως συμπλήρωμα έχει συζητηθεί ή αξιοποιηθεί.

Για μελλοντικές μελέτες, η Δρ Σοφοκλή λέει ότι θα είναι σημαντικό να επικεντρωθούν στο πώς τα συμπληρώματα cranberry επηρεάζουν διαφορετικούς πληθυσμούς, όπως εκείνους που είναι περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
“Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να καθοριστούν οι ακριβείς μηχανισμοί και οι πιο αποτελεσματικές δόσεις ή μορφές προϊόντων cranberry για βέλτιστα αποτελέσματα”, προσθέτει.

Άλλοι τρόποι πρόληψης των ουρολοιμώξεων:
Σύμφωνα με τη Δρ Σοφοκλή, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων μέσω της οξίνισης των ούρων σας, εάν είστε επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις, χρησιμοποιώντας συμπληρώματα cranberry ή 1000 mg βιταμίνης C την ημέρα – ή και τα δύο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές άλλες μέθοδοι πρόληψης των ουρολοιμώξεων στο σπίτι.

Συνιστά τις ακόλουθες συμβουλές για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων:
• Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας τουλάχιστον 1 λίτρο νερό την ημέρα.
• Χρησιμοποιήστε τη σωστή τεχνική σκουπίσματος που είναι το σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω
• Εξετάστε το ενδεχόμενο χορήγησης συμπληρώματος D-μαννόζης
• Συζητήστε με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο όπως η ιππουρική μεθεναμίνη (η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τη δέσμευση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη)
• Τα μετεμμηνοπαυσιακά άτομα μπορούν να συζητήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για την υγεία του κολπικού μικροβιώματος και τα κολπικά οιστρογόνα ή τη χρήση άλλων φαρμάκων που ονομάζονται οσπεμιφαίνη ή κολπική πραστερόνη, τη χρήση κολπικών θεραπειών με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες (RF). Αυτές οι θεραπείες μπορούν να αποκαταστήσουν τα προστατευτικά βακτήρια που θα περιφρουρήσουν το άνοιγμα της ουροδόχου κύστης και θα προστατεύσουν από τις ουρολοιμώξεις.

Ο Dr. Brahmbhatt προσθέτει τις συστάσεις για συχνή ούρηση και μη συγκράτηση των ούρων για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Προτείνει επίσης την αποφυγή ερεθιστικών ουσιών όπως τα σκληρά σαπούνια, τα αφρόλουτρα και προτείνει να φοράτε εσώρουχα που αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία για να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων.

Τα προϊόντα κράνμπερι δεν αντικαθιστούν τα αντιβιοτικά:
Ο Dr. Brahmbhatt λέει επίσης ότι είναι σημαντικό ότι ενώ τα προϊόντα cranberry μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατο της ιατρικής θεραπείας εάν υπάρχει ήδη ουρολοίμωξη.
“Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για τα κατάλληλα αντιβιοτικά και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του”, λέει. “Επιπλέον, τα άτομα με ιστορικό πέτρας στα νεφρά ή άλλες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πριν ενσωματώσουν τα προϊόντα cranberry στην καθημερινότητά τους, καθώς μπορεί να έχουν αντενδείξεις ή αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα”.

*Πηγή: Healthline Media LLC
*Εικόνα: Peggy Greb

Ανδρούλλα Μηλιώτου
Ανδρούλλα Μηλιώτουhttp://noiseair.com
Η Δρ. Μηλιώτου Ν. Ανδρούλλα, είναι η Συντονίστρια των Προγραμμάτων Σπουδών "Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών" (4 έτη, Πτυχίο) και "Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου" (2 έτη, Δίπλωμα) και είναι Ανώτερη Λέκτορας στο KES College. Η κα Μηλιώτου είναι Διδάκτωρ Μοριακής Φαρμακολογίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Διάγνωσης, του Τμήματος Φαρμακευτικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πτυχίου Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, του Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΗ Δρ. Μηλιώτου είναι κάτοχος υποτροφιών για τη διεκπεραίωση των διδακτορικών της σπουδών και είναι ενεργή ερευνητικά στον τομέα της Φαρμακολογίας και της Βιοτεχνολογίας. Η Δρ. Μηλιώτου έχει επίσης συγγράψει κεφάλαια σε δύο επιστημονικά βιβλία και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Αμερική, με ομιλίες και αναρτημένες ανακοινώσεις αλλά και σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά συγγράμματα (από το 2018 – μέχρι σήμερα), με πάνω από 500 επιστημονικές αναφορές (h-index 7). Το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορά την παραγωγή και ενδοκυττάρια μεταφορά θεραπευτικών mRNAs. Το 2020, τα αποτελέσματα από την ερευνητική της δραστηριότητα έχουν κατοχυρωθεί ως δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε εθνικό επίπεδο, ενώ το 2021 δημοσιεύθηκε και η αντίστοιχη διεθνής αίτηση πατέντας. Επιπλέον, το 2022 τα ερευνητικά της αποτελέσματα έλαβαν το Βραβείο Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ για «Αξιοσημείωτο κλινικό‐εργαστηριακό έργο και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και τεχνικών για πρώτη φορά στην Ελλάδα».
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments