spot_img
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ

ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ

*Της Χριστίνας Νικολοπούλου

12/10/2021

Γη. Το μόνο γνωστό ουράνιο σώμα που φιλοξενεί ζωή. Συγκεκριμένα εν έτη 2021 κατοικούν στον πλανήτη μας 7,8 δις άνθρωποι. 

Από το 1980 έως σήμερα ο πληθυσμός της γης έχει αυξηθεί ραγδαία κατά 50% και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο έως το 2050. Με την αύξηση αυτή αλληλένδετα αυξάνονται και οι ανάγκες του κόσμου για τροφή. Μέσα στα επόμενα έτη ο πληθυσμός της γης θα έχει ανάγκη 40% περισσότερο νερό και φαγητό. Στο σήμερα όμως υπάρχει μεγάλη άνιση κατά νομή της τροφής ανάμεσα στης χώρες της Ευρώπης και σε χώρες με τεράστιο πρόβλημα πείνας και υποσιτισμού. Την στιγμή που στην Ευρώπη σπαταλούνται   88 τόνοι φαγητού ετησίως δηλαδή το 1/3 από αυτό που παράγεται, στον υπόλοιπο πλανήτη το 13% του πληθυσμού μαστίζεται από τον υποσιτισμό και την ελλιπής κατανάλωση τροφής. Η κακή διαχείριση των νοικοκυριών και η υπερβολικές μερίδες φαγητού είναι μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν κάθε μέρα την σπατάλη φαγητού ανά το παγκόσμιο.

Στις Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες, λόγο του τροπικού κλίματος που έχουν, καλλιεργούν φυτά τα οποία δεν τρώγονται όπως ο καφές και το κακάο. Λόγο της τεράστιας ζήτησης που έχουν αυτά τα φυτά στον υπόλοιπο πλανήτη, οι παραγωγές που γίνονται και το κέρδος είναι τεράστιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην δίνετε τόση σημασία στην καλλιέργεια γης με σκοπό την αύξηση της τροφής. Επιπλέον λόγο του κόστους αυτών τον παραγωγών συνήθως αυτές της καλλιέργειες της εκμεταλλεύονται μεγαλογεωκτήμονες από άλλες χώρες. Έτσι οι ντόπιοι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο στα χωράφια της περιοχής τους και οι περισσότεροι γίνονται θύματα αυτής της υπερπαραγωγής καφέ και κακάο δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια αμειβόμενοι με ελάχιστα χρήματα. Τα ελάχιστα χρήματα οδηγούν στην εξαθλίωση και την πείνα εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτές τις χώρες καθημερινά.

Λόγο τον άθλιων συνθηκών που επικρατούν στις τριτοκοσμικές χώρες, ο μέσος όρος ζωής τον ανθρώπων είναι πολύ μικρός. Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα παιδία σε μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλοντας σημαντικά στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο που σε χώρες που υπάρχει πείνα υπάρχει και υπερπληθυσμός. Έτσι επέρχεται και η ανισορροπία στην κατανομή των αγαθών στους ανθρώπους.

Η τεράστια ανάγκη που υπάρχει στον κόσμο για την εξασφάλιση της τροφής, οδηγεί την αγορά παραγωγής τροφίμων να ψάχνει περισσότερους τρόπους να ικανοποιήσει αυτές της ανάγκες. Τεράστιες εκτάσεις καρποφόρας γης, καταστρέφονται και οργώνονται ώστε να στεγάσουν μεγάλες φάρμες εκτροφής ζώων για να καλυφθεί η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά, ενώ δεν είναι τυχαίο πως η μόνη διατροφή που μπορεί να εξάλειψη την πείνα ανά το παγκόσμιο είναι η χορτοφαγική.

Με την απότομη αλλαγή που έχει γίνει στον πληθυσμό της γης τον τελευταίο αιώνα, το περιβάλλον έχει υποστεί ανείπωτη καταστροφή. Η μεταβολή της γεωμορφίας του εδάφους λόγο της κλιματικής αλλαγής , έχει οδηγήσει στην μείωση της παραγωγής σπαρτών και τροφής. Μικρότερη παραγωγή σημαίνει περισσότερη πείνα.

Αυτό που κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι πόροι της γης φτάνουν για να ταΐσουν περισσότερο από  δις ανθρώπων. Αν στον κάθε άνθρωπο αναλογούσε 1 τετραγωνικό μέτρο γης τότε θα χωρούσαμε όλοι σε ένα μικρό νησί όπως την Κρήτη. Αν ο καθένας έπαιρνε από 100 τμ για να χτίσει σπίτι τότε όλοι θα χωρούσαμε σε μια ολόκληρη χώρα. Έτσι η φτώχεια δεν είναι ένα πρόβλημα ανεπαρκών πόρων αλλά ένα αποτέλεσμα της απληστίας των δυνατών που θέλουν να κατέχουν όσο περισσότερη έκτασή γης μπορούν. Έτσι ο υποσιτισμός είναι ένα αποτέλεσμα τον μακροχρόνιων πολέμων που σκοπό είχαν την οικονομική κυριαρχία. Έτσι η πείνα είναι ένα αποτέλεσμα των πράξεων του ανθρώπου.

*Η Χριστίνα Νικολοπούλου είναι 2ετής φοιτήτρια του Προγράμματος Δημοσιογραφία με Δημόσιες Σχέσεις του KES College.

noiseair.com
noiseair.com
Το noise είναι το νεανικό brand των φοιτητών του KES College. Το noiseair.com είναι μια νεανική ιστοσελίδα, στην οποία γράφουν αποκλειστικά φοιτητές του KES College. Το noiseair.com δημιουργήθηκε στα πλαίσια αναβάθμισης του Κλάδου Δημοσιογραφίας και Δημόσιων Σχέσεων και δίνει δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ φοιτητών και Κολλεγίου, με στόχο να αναδειχθεί η δουλειά των φοιτητών και να πάρουν μια γεύση από πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες εργασίας.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments